Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodvoravanje premijeru Sanaderu

'Ekonomsko vijeće nije baš najslavnije počelo s radom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomsko vijeće premijera i Gospodarsko-socijalnog vijeća nije baš najslavnije počelo s radom jer su se neki ekonomisti izjavama o nužnosti zamrzavanja plaća željeli dodvoriti premijeru Ivi Sanaderu, ocijenio je danas dopredsjednik Matice hrvatskih sindikata i član Ekonomskog vijeća Vilim Ribić.

Zato nitko na sjednici Vijeća osim mene nije spomenuo Pelješki most, rekao je Ribić novinarima dodavši kako će se tek vidjeti hoće li Ekonomsko vijeće raditi ozbiljno ili će postati 'još jedno alibi tijelo koje služi za Vladino prebacivanje odgovornosti'. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ekonomsko vijeće: Očuvanje radnih mjesta najvažniji cilj Vladinih antirecesijskih mjera Slika nije dostupna Dokle Jurčić uz Sanadera? 'Sve više sam uvjeren da mogu sve manje pomoći'

Preporukom o nužnosti postizanja zajedničkog stajališta svih sindikata javnih i državnih službi u vezi Vladina prijedloga o zamrzavanju plaća, Vijeće je zapravo prebacilo lopticu sindikatima.

Vlada je vrlo vješta u prebacivanju odgovornosti na druge, kako bi oni rješavali probleme umjesto nje, ustvrdio je Ribić pitajući zašto bi sindikati uopće trebali doći sa zajedničkim stajalištem.

Normalno je da 15 sindikata javnih i državnih službenika ima različita viđenja i prijedloge, a Vladina je ustavna obveza da se brine o stanju u javnim i državnim službama, i ne može na nikoga prebaciti tu odgovornost, kazao je.

I sindikat državnih službenika i namještenika u današnjem je priopćenju odbio zahtjev da sindikati iznjedre zajednički prijedlog, istaknuvši kako izlaz iz krize treba pronaći Vlada tako da kroz dijalog ocijeni koje je rješenje najprihvatljivije.

Taj sindikat traži i hitan sastanak s Ekonomskim vijećem jer ocjenjuje da Vlada prebacuje odgovornost na sindikate za ishod njezina plana izlaska iz krize.

Tim planom, slažu se Ribić i Sindikat državnih službenika, želi se cjelokupan teret izlaska iz krize prevaliti na leđa 240.000 zaposlenih u javnim i državnim službama, te pritom pokriti 'crne rupe' na drugim stranama.

Ribić je napomenuo i da na sjednici Ekonomskog vijeća ipak nije bilo takvo suglasje kako je to javnosti prikazano jer je, primjerice, Ljubo Jurčić primjetio da sve europske države iz krize žele izaći s proračunskim deficitom, a u Hrvatskoj se inzistira na nultoj stopi deficita.

Također je odbacio prozivku premijera Sanadera i potpredsjednice Vlade Jadranke Kosor da se sindikalni vođe najavom o provedbi referenduma "skrivaju iza leđa članstva" istaknuvši kako je provedba referenduma o važnim ugovorima statutarna obveza sindikata.

Ako Sanader uvede Hrvatsku u EU bez referenduma, onda ćemo i mi na isti način prihvatiti sporazum o plaćama, rekao je Ribić dodavši kako to Sanader ne može napraviti jer ga Ustav obvezuje na referendum.

Sindikati javnih i državnih službi pokušat će na sastanku u ponedjeljak, 1. prosinca, usuglasiti stajalište oko eventualnog zamrzavanja plaća, a u utorak će ga predstaviti Vladi.

Na konferenciji za novinare najavljeno je i otkazivanje sjednice GSV-a koja je u ponedjeljak trebala razmatrati zdravstvenu reformu jer su sindikati tražili još vremena za proučavanje Vladinih prijedloga.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene