Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pretjerano iskorištavanje

Ekolozi upozoravaju: Velike rijeke presušuju!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike svjetske rijeke, izvori pitke vode za stotine milijuna ljudi, polako presušuju zbog pretjeranog iskorištavanja. Poljoprivreda, industrija i velike brane iscrpljuju rijeke poput Kolorada, rijeke Ind ili kineske Žute rijeke.

Ekolozi i biolozi upozoravaju - slijedeće generacije ratovat će oko pitke vode ako ne počnemo djelovati odmah. Velika kineska Žuta rijeka šesta je najduža rijeka na svijetu, ali već 40 godina povremeno presušuje jer se pretjerano iskorištava za natapanje polja. 1997. godine čak 230 dana uopće nije tekla na pojednim dijelovima toka.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka?

Ni indijanci ne mogu prizvati toliko kiše da popravi stanje u američkoj rijeci Kolorado. Poljoprivreda, industrija i brane godinama je iscprljuju. Duga 2 tisuće kilometara vodom opskrbljuje oko 30 milijuna ljudi. Do Meksika danas stiže s deset puta manje vode. 'To se poput zaraze može proširiti po cijelom svijetu ako ne počnemo djelovati sada', kaže glavni urednik National Geographica Hrvoje Prćić.

Isušit će se zdenci iz kojih crpimo vodu za piće. Moćna rijeka Ind izvor je vode za 170 milijuna ljudi u Pakistanu.Toliko je iskorištena da se više ni ne ulijeva u more kod grada Karachi. Izložba potonulih brodova i mjesto za ispašu krava - tako danas izgleda Aralsko jezero, nekad 4. najveće jezero na svijetu. Rijeke Amu Darja i Sir Darja počele su se pretjerano iskorištavati i stradalo je jezero koje su punile. 'Ako nešto silujete nikad vam kraj neće biti dobar', rekao je Davorin Marković, ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode.

I Hrvatska treba biti oprezna s budućim iskorištavanjem vode. 'Rijeka Drava je za nekakvih 2, 2 i pol metra pala u posljednjih 100 godina. Rijeka Sava je u svojih 50 godina pala isto oko 2 metra', upozorava Marković. Ekolozi poručuju kako nismo jedini koji imaju pravo na pitku vodu, nešto bismo mogli ostaviti za sljedeće generacije.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene