Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv Domagoja Mikića

Najsunčaniji hrvatski otok zatrpan smećem: "To je sekunda do katastrofe"

Aktualno Galerija Poziv: Rikardo Novak Poziv: Rikardo Novak Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 6 Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 6 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 5 Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 4 Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +2 Poziv: Deponij smeća na Hvaru - 3 Galerija 1/7 >>
Iako su prvi turisti na Hvar tek počeli pristizati, već sada je previše smeća na svakom dijelu škoja. Obližnji maslinici poput božićnih jelki ukrašeni su plastičnim vrećicama koje vjetar raznosi s jednog od gradskih odlagališta otpada. Detalje donosi Poziv.

"Evo, otok ljubavi. Muhe nas jedu, smrad se čuje. Ovo nikad ne pokazuje nitko na televiziji, samo se pokaže ono lijepo, more, brodovi, sunce, galebovi... A evo, imamo galebove i tu", kazao je Emil Martinić pokazujući ekološku bombu na najsunačanijem otoku.

"Mislim da se lani zapalilo pet puta, ali su ga uhvatili na vrijeme. Inače, to je sekunda do katastrofe", rekao je Ante Miličić.

Najsunčaniji hrvatski otok već početkom svibnja vrvi gostima iz cijelog svijeta. Tek nekoliko kilometara iznad luksuznih hotela i slike s razglednica, kriju se rijetko prikazane scene.

Do hvarskog odlagališta otpada stiže se starom vijugavom cestom za Stari Grad. "Sad je postala cesta tuge, smetlišta… Nažalost za ove naše turiste koji tu žele uživati u ovoj prirodi", kaže Martinić.

"Evo, doživimo. Doživimo uživo život na otoku ljubavi!", govori Emil dok pokazuje deponij reporterki Dnevnika Nove TV Bruni Papić.

Sav otpad na jednom mjestu - od plastičnih vrećica, preko madraca, do hladnjaka. Odlagalište se nalazi u hvarskom predjelu Brusje. Grad Hvar je ni 1700 metara dalje. 

S ogromne površine širi se nesnosan smrad. Udaljeno je tek nekoliko kilometara od grada i naseljenih mjesta, a smrad je teško i dočarati. Posebno se intenzivno osjeti tijekom olujnih naleta vjetra.

Ograda uz cestu popravljana je više puta, i to zbog kamiona koji u provalije slobodno istovaruju građevinski otpad unatoč postavljenim nadzornim kamerama.

"Evo, vide se kese, lete gore, galebovi hvataju, lete po biciklistima, lete po automobilima… lete po ljudima koji tu žive. Gore je mjesto, dva mjesta koja žive na ovoj cesti. Prestrašno", dodaje Martinić.

Pročitajte i ovo Zastave u duginim bojama (Ne)tolerancija O zastavama u Zagrebu: Gradska vlast objasnila zašto jedne mogu, a druge ne mogu

Nasuprot odlagalištu industrijska zona, ali bez industrije. Na jednom dijelu nalazi se tek stotinjak maslina koje Kristijan Tandara svako toliko čisti od smeća.

"Ne znam evo, izazovno je. Što ja znam… Čistiti tuđe smeće, smeće koje bi trebalo biti negdje reciklirano ili skladišteno na način na koji mene to neće ometati", kaže Tandara.

"Ne daju snimati, viču, turiste tjeraju ako stanu snimiti, tu prolaze... Vidjeli ste i sami da idu bicikli, da idu taksiji, autobusi i to su turisti koji ovo sve vide i to je ono što mi šaljemo ljudima u svijet", kaže Martinić.

Tijekom snimanja na lokaciji odlagališta u kamionu za čišćenje stigao je čovjek koji kaže da je poslan po zadatku. "Poslao me šef da vas skupim sve u kantu…", rekao je.

Šef odnosno direktor tvrtke na poziv ekipe Poziva samo je poručio da na temu ovog odlagališta on nema što reći.

"I onda dođeš u Grad Hvar i kažeš ja imam dijete i mi imamo pelene 10 puta dnevno, a oni vam kažu doći će kontejner za pelene. Nikad nije došao. Pa vam kažu - stavite pelene u zamrzivač pa čekajte da dođe taj utorak ili ponedjeljak. Jednostavno ne funkcionira", kaže Miličić.

Za vrijeme samog snimanja priloga eto slučajnosti - gradonačelnik je završio na putu, kao i voditelj resornog odsjeka za komunalne djelatnosti.

U uvali Vira ulje, filteri, nafta i dijelovi motora su posvuda. Smeće se gomila, a za manje od dva mjeseca ovdje bi trebali pristajati katamarani s turistima.

"26. 6. dolazi prvi katamaran. Ja ne vidim nikakav napredak, niti išta rade", kaže Luka Gavrić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ovisni o uvozu Slavonija bi mogla hraniti pola Europe, ali ne hrani ni Hrvatsku: "Problem je sve"

Građani koji godinama slušaju priču o sanaciji u nju više i ne vjeruju.

Gradonačelnik: "Vjerujem da ćemo nakon ljeta pokrenuti priču"

Jeste li zadovoljni kako izgleda gradsko odlagalište otpada, pitao je gradonačelnika Rikarda Novaka reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić.

"Naravno da nisam zadovoljan, već je desetljećima na istom mjestu. Trudimo se držati pod kontrolom, prije 10-ak dana dobili smo rješenje za sanaciju. Sad se čeka natječaj. Očekuje se nakon ljeta početak sanacije", rekao je gradonačelnik. 

Novak kaže i da komunalni redari rade svoj posao, no nesavjesnih građana uvijek ima. "Na svaku dojavu reagiramo, čistimo. Njih treba uloviti na terenu, bilo je i kazni, ali redovito se radi na tome", poručuje gradonačelnik. 

Na pitanje gdje je do sad zapelo, odgovara: "Uvijek zapne na birokraciji, otkupu zemljišta. Jedinice lokalne samouprave nisu u mogućnosti platiti te iznose u visini četiri ili pet milijuna eura".

"Vjerujem da ćemo nakon ljeta pokrenuti priču", kaže Novak.

Dva odlagališta je zatvorilo Ministarstvo, pitanje je mogu li sami uopće riješiti problem smeća.

"Nitko drugi ne rješava osim nas. Trudimo se. Zatvorili su dva odlaglišta na otoku. Grad Hvar osim svog otpada prima otpad i iz grada Starigrada, naravno da su količine onda veće. Mi to radimo na dnevnoj bazi, zatrpavamo, odvajamo", kaže gradonačelnik i ističe da je Hvar prvi počeo s odvanjem otpada prije šest godina. 

Dodao je kako se otok jednostavno bori s prevelikom količinom otpada.

Pročitajte i ovo Sabornica Politički dijalog Udarci ispod pojasa, uvrede, izostanak suradnje: Je li novi saziv Sabora prilika za popravni ispit?

Popularna biciklistička ruta prolazi tik uz odlagalište, boji li se da slika ne napravi marketinšku štetu uz Hvar i luksuz koji se veže uz njega, pitanje je koje je također dočekalo Novaka.

"Samim povećanjem broja turista u Hvaru mislim da nije toliki problem, problem je u drugom smislu. Ne vjerujem da će to donijeti neku lošiju sliku. Čistimo, rješavamo... Nadamo se da ćemo dovesti odlagalište na mjeru da bude prihvatljivo svima", zaključio je gradonačelnik Hvara.

Svoje priče Pozivu možete slati putem WhatsAppa i Vibera, broj redakcije je 095 2911 911, putem društvenih mreža i web stranice Nove TV.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene