Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Eko-udruge traže poništavanje tvornice 'Rockwool'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruge "Eko Kvarner" iz Omišlja, Odbor za referendum iz Pule i "Ekop Istra" iz Pićna podupiru odluku Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojom je zatvoreno gradilište Tvornice "Rockwool" u Pićnu, ali smatraju da ta mjera nije dovoljna i da građevinsku dozvolu za tu tvornicu treba poništiti.

Udruge smatraju da je nužno izraditi novu studiju utjecaja na okoliš te tvornice i do njezina završetka zabraniti bilo kakvu aktivnost na gradilištu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tražili klime ili ventilatore Pakao u susjedstvu: Radnici u tvornici skapavaju na visokim temperaturama, direktor im poručio - "Ako vam je vruće, skinite se u gaće!" Slika nije dostupna Otvoreno pismo vladi 'Tko je doveo tvornicu kamene vune 'Rockwook' u Hrvatsku?'

Ocjenjuju da je u studiji utjecaja na okoliš Tvornice "Rockwool" bilo propusta te da nisu uočeni svi mogući štetni utjecaji, kao što su moguće onečišćenje zraka u Hrvatskoj i u susjednim državama, opterećenje okoliša prijevozom i problemi zaštite podzemnih voda.

Istaknuli su da je pokusni rad te tvornice, "koji je katastrofalno
utjecao na zrak u poljoprivrednoj Raškoj dolini", uzrokovao
mnogobrojne pritužbe građana na otežano disanje.

Članovi udruga također misle da je, zbog ekoloških izgreda, upitna vjerodostojnost tvrtke "Ekonerg", koja je izradila studiju o utjecaju na okoliš, projektirala i nadzirala gradnju, te da to što je inspekcija uočila propuste, to jest dimnjak koji nije predviđen u projektu, dokazuje koliko je ozbiljno "Ekonerg" obavio posao.

Udruge najavljuju da će njihovi članovi ako se nastavi gradnja
Tvornice bez nove studije o utjecaju na okoliš pokrenuti mjere na međunarodnome planu radi zaštite zdravlja i života građana Hrvatske i susjednih zemalja.

Tri ekološke udruge također ističu kako je nužno da u slučaju
Tvornice "Rockwool" brzo reagira Državno odvjetništvo. 

Po njihovim tvrdnjama, sve, uključujući neuobičajene povlastice koje je ta tvornica dobila, upućuje na moguće nezakonite radnje, ponajprije korupciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene