Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruge "Eko Kvarner" iz Omišlja, Odbor za referendum iz Pule i "Ekop Istra" iz Pićna podupiru odluku Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva kojom je zatvoreno gradilište Tvornice "Rockwool" u Pićnu, ali smatraju da ta mjera nije dovoljna i da građevinsku dozvolu za tu tvornicu treba poništiti.


Udruge smatraju da je nužno izraditi novu studiju utjecaja na okoliš te tvornice i do njezina završetka zabraniti bilo kakvu aktivnost na gradilištu.

Vezani članci Cjepivo protiv koronavirusa Sumnjivi paket u tvornici cjepiva AstraZenece bezopasan: "Ovaj privremeni prekid rada nije utjecao na naš raspored proizvodnje" Slika nije dostupna 'Tko je doveo tvornicu kamene vune 'Rockwook' u Hrvatsku?'

Ocjenjuju da je u studiji utjecaja na okoliš Tvornice "Rockwool" bilo propusta te da nisu uočeni svi mogući štetni utjecaji, kao što su moguće onečišćenje zraka u Hrvatskoj i u susjednim državama, opterećenje okoliša prijevozom i problemi zaštite podzemnih voda.

Istaknuli su da je pokusni rad te tvornice, "koji je katastrofalno
utjecao na zrak u poljoprivrednoj Raškoj dolini", uzrokovao
mnogobrojne pritužbe građana na otežano disanje.

Članovi udruga također misle da je, zbog ekoloških izgreda, upitna vjerodostojnost tvrtke "Ekonerg", koja je izradila studiju o utjecaju na okoliš, projektirala i nadzirala gradnju, te da to što je inspekcija uočila propuste, to jest dimnjak koji nije predviđen u projektu, dokazuje koliko je ozbiljno "Ekonerg" obavio posao.

Udruge najavljuju da će njihovi članovi ako se nastavi gradnja
Tvornice bez nove studije o utjecaju na okoliš pokrenuti mjere na međunarodnome planu radi zaštite zdravlja i života građana Hrvatske i susjednih zemalja.

Tri ekološke udruge također ističu kako je nužno da u slučaju
Tvornice "Rockwool" brzo reagira Državno odvjetništvo. 

Po njihovim tvrdnjama, sve, uključujući neuobičajene povlastice koje je ta tvornica dobila, upućuje na moguće nezakonite radnje, ponajprije korupciju.