Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potvrdilo MVEP:

'Dvojica Hrvata koji su putovali talijanskim trajektom spašeni su'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njih dvojica, za koje Ministarstvo navodi samo inicijale M.G. i M.T, na talijanskom su ratnom brodu San Giorgio koji je primio više od 180 putnika s trajekta i u Brindisi bi trebao stići do kraja dana.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u utorak da su dvojica Hrvata koji su putovali talijanskim trajektom Norman Atlantic spašeni sa svim ostalim putnicima.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Američka obalna straža spasila tri brodolomca nakon tjedan dana na pustom otoku. Tri brodolomca Nasukali se na pustom otoku: Hranili se samo jednom namirnicom, a evo što ih je spasilo

Njih dvojica, za koje Ministarstvo navodi samo inicijale M.G. i M.T, a mediji da se radi o Mirku Trogirančiću i Marinu Gržinčiću, na talijanskom su ratnom brodu San Giorgio koji je primio više od 180 putnika s trajekta i u Brindisi bi trebao stići do kraja dana.

Još se ne zna točan broj žrtava nedjeljnog požara na trajektu jer je otkriveno da 80 spašenih osoba nije bilo na popisu putnika koji je brojao 478 osoba i vlasti nastavljaju potragu za nestalima.

Po talijanskim vlastima, spašeno je ukupno 427 ljudi, među kojima 56 članova posade.

Po zadnjim podacima desetero poginulih

Po zadnjim podacima, poginulo je desetero ljudi. Jedna osoba poginula je u nedjelju nakon što je skočila u more, a još devetero ljudi proglašeno je mrtvima u ponedjeljak.

Osim toga, dvojica albanskih mornara poginula su u utorak ujutro kada je puknuo kabel koji je povezivao njihov tegljač s trajektom, koji su vukli tijekom noći, javlja Reuters.

Trajekt Norman Atlantic, koji se još nalazi petnaestak milja od albanske obale, u Otranskom kanalu, posve je evakuiran nakon što ga je u ponedjeljak poslijepodne posljednji napustio kapetan.

No deseci putnika još su u utorak ujutro čekali povratak na kopno. Većina spašenih brodolomaca je dobro, no neki pate od hipotermije ili respiratornih problema.

'Bili smo zajedno u moru nekoliko sati. Htjela sam ga spasiti, ali nije uspio'

Talijanski ratni brod San Giorgio, koji je primio više od 180 putnika, u utorak ujutro još se nalazio na području nesreće, u potrazi za nestalima. U Brindisi bi trebao stići do kraja dana. Drugi brod s 39 putnika trebao bi pristati u Manfredoniji, u Pugliji.

Neizvjesnost u pogledu točnog broja putnika je potpuna, tim više što je trajekt stao još jednom u Grčkoj nakon što je krenuo iz grčke luke Patras.

Po popisu ukrcanih prvo se smatralo da je na brodu 478 ljudi, od čega 422 putnika, no grčka tvrtka Anek, koja je unajmila brod, poslije je tu brojku smanjila na 475. U talijanskim medijima kruži i brojka od 458 ljudi.

'Popis ukrcanih možda netočan'

'Apsolutno je prerano govoriti o nestalima', rekao je u ponedjeljak navečer talijanski ministar prometa Maurizio Lupi, istaknuvši svoje 'sumnje' u pogledu točnosti tog popisa. Neki spašeni putnici nisu čak ni bili na tom popisu, rekao je, a spominje se i mogućnost prisutnosti ilegalnih imigranata.

'Popis ukrcanih je možda netočan', priznao je u ponedjeljak navečer i grčki ministar trgovačke mornarice Miltiadis Varvitsiotis.

Kapetan zadnji napustio brod: Sedam mrtvih u nesreći trajekta

Talijanski admiral Giovanni Pettorino rekao je da čak 80 spašenih nije bilo na popisu putnika.

Više od 230 putnika i 34 člana posade bili su grčki državljani. Drugi su iz Italije, Turske, Albanije, Njemačke, Velike Britanije i još nekoliko zemalja. Među putnicima su bila i dvojica hrvatskih državljana, po posljednjim informacijama iz MVEP-a.

Uzrok požara još se ne zna

U akciji spašavanja sudjelovalo je 12 helikoptera, dva zrakoplova i petnaestak brodova, među kojima devet teretnih.

S trajekta je spašeno 329 osoba,149 još čeka na evakuaciju

Uzrok požara još nije utvrđen, ali pretpostavlja se da je krenuo iz garaže s automobilima.

Trajekt, dug 186 metara, bit će možda odvučen u Brindisi ili Bari, na jugoistoku Italije. Albanske vlasti nisu potvrdile da bi mogao završiti u Albaniji.

Trajekt je plovio na liniji između Patrasa na zapadu Grčke i Ancone. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene