Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potresna svjedočanstva

'Bili smo zajedno u moru nekoliko sati. Htjela sam ga spasiti, ali nije uspio'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požar, orkanski vjetrovi i valovi, nespremna posada i prekrcana paluba, niz čimbenika izazvalo je havariju talijanskog trajekta Norman Atlantic, svjedoče u ponedjeljak preživjeli putnici dok je za deset žrtava putovanje iz Grčke do Italije završilo tragično.

Muškarac u pidžami, s dekom prebačenom preko ramena, šepajući se spušta niz stube kontejnerskog broda koji ga je spasio. Uza nj se privio dječak, na licu su mu vidljivi stres i napetost koje je proživio proteklih sati.

Pročitajte i ovo Požar vlaka uzrok nepoznat VIDEO Drama na tračnicama: Zapalio se vlak u vožnji, opasnost prijetila i stambenim zgradama Slika nije dostupna Snimio putnik VIDEO Sati panike i straha: Objavljena snimka s broda koji je gorio

Drugi napuštaju spasonosni brod u luci u Bariju sa suzama radosnicama. Za putnike s trajekta Norman Atlantic drama je završena. Za desetoro njih bila je, međutim, smrtonosna.

Putnici govore o kaosu koji je nastao pošto je na brodu, u nedjelju popodne, kod obale grčkog otoka Krfa buknula vatra. Neki od njih navode da je posada bila loše obučena i nespremna za rješavanje nastale situacije.

'Nisu nam dali nikakve upute. Bio je samo jedan izlaz za nuždu na šestoj palubi prema pramcu broda. Zavladala je apsolutna panika i naguravanje', rekla je putnica Rania Firaiou grčkoj televiziji.

'Nitko nije učinio ništa da smiri ljude', dodaje. 'Najveći spasilački brod mogao je primiti 150 ljudi, a otišao je samo s njih 60. Našu posadu doslovce nismo nigdje mogli vidjeti'.

Jedna je žena ispričala kako je svjedočila utapljanju svojeg muža. 'Bili smo zajedno u moru nekoliko sati. Htjela sam ga spasiti, ali nije uspio. Stalno je govorio 'umrijet ćemo, umrijet ćemo'', rekla je Teodora Douli.

U bolnici u južnom talijanskom gradu Copertinu, 11-godišnji Marco tjeskobno čeka vijesti o svom ocu. 'Je li moj tata dobro? Gdje je? Kad će doći po mene?', zapitkivao je novinare.

Spasiocima je najveći problem bilo vrijeme. Višemetarski valovi spriječili su ostale brodove da se približe Norman Atlanticu i preuzmu putnike.

Kapetan zadnji napustio brod: Sedam mrtvih u nesreći trajekta

Grčki pomorski stručnjak Giorgios Margetis rekao je novinarima da je nesreća rezultat nekoliko čimbenika koji su se dogodili u isto vrijeme.

'Prvo, požar koji se proširio vrlo brzo. Požar je najgora stvar koja se može dogoditi na brodu. Zatim, užasno vrijeme. Orkanski vjetrovi i valovi. Takvo što dogodi se možda dvaput, triput godišnje', rekao je Margetis.

Spasilačke operacije helikopterima velik su izazov. 'Nije lako letjeti iznad plamena', rekao je bivši talijanski zrakoplovni general Vicenzo Camporini. 'A stvar je dodatno zakomplicirana time što je mnogo institucija trebalo koordnirati stvari', dodaje.

Neki mediji javljaju o problemima u komunikaciji između Grčke i Italije. Grci su htjeli pokušati tegliti trajekt prema Albaniji. Talijani su se protivili. U neusklađenu pokušaju tegljenja puklo je uže što je uzrokovalo dodatni zastoj u operaciji spašavanja.

Talijanska državna tužiteljstva u Bariju i Brindisiju otvorila su istragu, koja će se vjerojatno fokusirati na to da je na brodu navodno bilo nepravilnosti i prije nego li je isplovio i da je paluba s automobilima bila prekrcana.

Talijanski trajekt Norman Atlantic plovio je na liniji između Patrasa na zapadu Grčke i Ancone s 478 putnika i članova posade i 200 vozila. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene