Dvije tisuće Palestinaca, Izraelaca i stranih aktivista prosvjedovalo je u blizini sela Bilin na Zapadnoj obali kako bi obilježili petu godišnjicu tjednih prosvjeda protiv izraelske izgradnje zida odvajanja u tom mjestu.


Palestinski premijer Salem Fajad i gradonačelnik Ženeve Remy Paganin sudjelovali su na početku manifestacije, javlja AFP. Pred kraj skupa, izraelski graničari su ispalili suzavac kako bi rastjerali okupljene koji su bacali kamenje i prodrli u obližnju vojnu bazu, izazvavši materijalne štete, prema istom izvoru.

Vezani članci Slika nije dostupna Izrael nastavlja gradnju naselja na Zapadnoj obali Slika nije dostupna Izraelci ubili šestoricu Palestinca na Zapadnoj obali i Gazi

Izrael je zid predstavio kao ‘antiterorističku ogradu’ koja bi trebala biti duga 650 km a Palestinci ju nazivaju zidom apartheida, jer osnivanje palestinske države čini problematičnim. U opomeni od 9. srpnja 2004. Međunarodni sud pravde je izgradnju tog zida ocijenio nelegalnim i tražio njegovo rušenje, što je učinila i Opća skupština UN-a. Izrael nije poštivao te zahtjeve. (Hina)