Dvije tisuće Palestinaca, Izraelaca i stranih aktivista prosvjedovalo je u blizini sela Bilin na Zapadnoj obali kako bi obilježili petu godišnjicu tjednih prosvjeda protiv izraelske izgradnje zida odvajanja u tom mjestu.


Palestinski premijer Salem Fajad i gradonačelnik Ženeve Remy Paganin sudjelovali su na početku manifestacije, javlja AFP. Pred kraj skupa, izraelski graničari su ispalili suzavac kako bi rastjerali okupljene koji su bacali kamenje i prodrli u obližnju vojnu bazu, izazvavši materijalne štete, prema istom izvoru.

Vezani članci Slika nije dostupna Izraelci ubili šestoricu Palestinca na Zapadnoj obali i Gazi Slika nije dostupna VIDEO: Snimke brutalnih obračuna u Izraelu

Izrael je zid predstavio kao ‘antiterorističku ogradu’ koja bi trebala biti duga 650 km a Palestinci ju nazivaju zidom apartheida, jer osnivanje palestinske države čini problematičnim. U opomeni od 9. srpnja 2004. Međunarodni sud pravde je izgradnju tog zida ocijenio nelegalnim i tražio njegovo rušenje, što je učinila i Opća skupština UN-a. Izrael nije poštivao te zahtjeve. (Hina)