Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zid apartheida'

Dvije tisuće prosvjednika protiv izraelskog zida

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije tisuće Palestinaca, Izraelaca i stranih aktivista prosvjedovalo je u blizini sela Bilin na Zapadnoj obali kako bi obilježili petu godišnjicu tjednih prosvjeda protiv izraelske izgradnje zida odvajanja u tom mjestu.

Palestinski premijer Salem Fajad i gradonačelnik Ženeve Remy Paganin sudjelovali su na početku manifestacije, javlja AFP. Pred kraj skupa, izraelski graničari su ispalili suzavac kako bi rastjerali okupljene koji su bacali kamenje i prodrli u obližnju vojnu bazu, izazvavši materijalne štete, prema istom izvoru.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Izrael je zid predstavio kao ‘antiterorističku ogradu’ koja bi trebala biti duga 650 km a Palestinci ju nazivaju zidom apartheida, jer osnivanje palestinske države čini problematičnim. U opomeni od 9. srpnja 2004. Međunarodni sud pravde je izgradnju tog zida ocijenio nelegalnim i tražio njegovo rušenje, što je učinila i Opća skupština UN-a. Izrael nije poštivao te zahtjeve. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene