Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postali heroji

DUSZ nagradio heroje koji su spasili mnoge živote

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spasiti ljudski život, a pritom izložiti svoj neprocjenjiva je stvar. Državna uprava za zaštitu i spašavanje dodijelila je nagrade i priznanja ljudima koji su pomogli u spašavanju i zaštiti mnogih pojedinaca. Zbog svojih nesebičnih djela, oni su postali heroji.

Osječki vatrogasac Zlatko, Splićani Ante i Jerko, te sve operativne snage i službe koje su sudjelovale u zbrinjavanju unesrećenih u velikoj tragediji u Rudinama kod Kaštela. U lipnju ove godine buknuo je požar u osječkoj robnoj kući Doma. Velik broj vatrogasaca borio se s vatrom, no Vjeku Pejića zahvatio je gusti dim, te je ostao bez zraka, a Zlatko je odmah krenuo u pomoć.

Pročitajte i ovo Spasioci stigli do radnika zarobljenih u tunelu Borba s vremenom VIDEO Spasioci se probili do indijskih radnika zarobljenih u tunelu, uskoro bi trebali biti na sigurnom Prizori tijekom akcije spašavanja Besana noć HGSS-ovci spašavali unesrećenog vozača quada: Poklopilo ga vozilo

>> Bilo vježba ili stvarnost, vatrogasci uvijek odlični

'Vratio sam se natrag, slijedio sam cijev, pronašao sam ga, vidio njegove noge, uvjerio ga da znam gdje je izlaz. Podigao sam ga, uhvatio za pojas i vrat i vukao sam ga do stepenica. Tamo sam ga prebacio preko jednog zidića', objasnio je Zlatko Uvanović.

Najteža bila tragedija u Rudinama kod Kaštela

Kada su 7. rujna dvojica prijatelja Ante i Jerko krenuli na ribarenje, nisu ni slutili da će to biti velika akcija spašavanja. Naime, zbog jake bure i valova, prevrnuo se gliser u kojem je bilo 11-ero ljudi. Ante i Jerko su odmah obavijestili centar 112. 'Reagirali smo brzo, nismo čekali samo da obavijestimo centar, nego smo krenuli pokupiti ih iz mora, jer smo znali što bi to moglo značiti da duže ostanu u moru', ispričao je Ante Kozić.

Još su svježe uspomene na nedavnu tragediju, u Rudinama kod Kaštela, gdje je s tračnica iskočio nagibni vlak. Za 110 putnika stanje je bilo neizvjesno, a odmah su u pomoć krenule sve raspoložive službe spašavanja. 'Sama informacija da se dogodila ta nesreća, zvučala je nevjerojatno. Svi mi koji smo sudjelovali na bilo koji način, osjećali smo spremnost za pomoć', istaknuo je Petar Škorić, a u pomoć je tada priskočio i Zlatko Uvanović, kojemu je to bila i najteža intervencija.

'Mislim da čitav tjedan nije došao k sebi, koliko mu je bila traumatična čitava situacija', rekla je Marija Uvanović, Zlatkova supruga. No, tragedija bi bila još i veća da nije ljudi poput Zlatka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene