Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se još 10 cm

Dunavski val: Vukovarska ada dugo neće biti suha

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki dunavski val oko podneva je stigao u Vukovar. Vodostaj je porastao za 30 centimetara, u Vukovaru su i dalje na snazi izvanredne mjere za zaštitu od poplave.

Vodostaj Dunava u Vukovaru u 18 sati iznosio je 680 centimetara, a tijekom noći i do ranih jutarnjih sati trebao bi narasti još najviše 10 centimetara. Bit će to vrhunac vodenoga vala, i taj se maksimalan porast očekuje tijekom večeri. Ovdje svi strepe i nadaju se da neće doći do onih rekordnih 720 centimetara. Ovo je inače, povijesni, treći veliki vodeni val na Dunavu. Vukovarska ada, omiljeno izletište brojnih Vukovaraca još dugo neće biti suha. Voda iz Mađarske sve je potopila, ali Vukovar je spremno dočekao val.

Pročitajte i ovo Domovinski pokret okupio se da spriječi Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara - 9 dežurstvo u restoranu Domovinski pokret okupio se kako bi spriječio Milorada Pupovca da oda počast žrtvama Vukovara Slika nije dostupna Izvanredne mjere na snazi Dunavski val: Vukovar tek na udaru

Otok spotova hrabro se drži. Vodene crpe rade punom parom, kao i radnici. Novi pijesak neprestano dolazi, pune se vreće i predaha nema. 'Radimo po 12 sati, ako treba po potrebi i 24,' rekao je radnik Vjekoslav Barić. Sastao se i stožer koji je zaključio da će čim prije na otoku sagraditi nasip kao trajno riješenje jer čim Dunav i mrvicu naraste on se odmah poplavi. Dunavske nepredvidivosti, u Vukovar su privukle brojne turiste.

Gradonačelnik žali što nisu iskoristili prirodne anomalije. 'Mi smo to mogli sigurno iskoristiti u turističke svrhe. Ma rekao sam ja vatrogascima, dečki, stavite tu neku kutiju za prilog, imat ćete barem za janjetinu,' rekao je gradonačelnik Željko Sabo. Svom silinom Dunav juri prema Iloku. Ondje bi val trebao stići sutra, no, s Dunavom se nikad ne zna, baš kao ni s Dravom. Lijevu je obalu poplavila, no veće se štete ne očekuju. Osim lijepe i idilične slike grada usred mirnog vodostaja u Osijeku neće biti većih problema. Doviđenja valu reći ćemo u ponedjeljak. Do tada će i brodovi ostati usidreni u luci. Plovidbe nema dok ne padne vodostaj.

>> Dunavski val prolazi Hrvatskom, nasipi zasad izdržali

Situacija bi se trebala potpuno smiriti kroz desetak dana kad rijeka uđe u svoje prirodno korito. Ali već sada se vide i posljedice, voda je prava prirodna tvornica komaraca koji zadaju velike nevolje duž poplavljenog područja. Tretiranje u vodi već je počelo, no kažu stručnjaci ove godine komaraca će biti čak dvostruko više i to samo zbog obilnih kiša i velikih vodostaja. Samo Osijek godišnje na tretiranje komaraca potroši nevjerojatnih 16 milijuna kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene