Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjećanje na teške dane

Turisti zatečeni: Dubrovnik obilježio 20. obljetnicu od agresije na grad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dubrovnik je obilježio 20 godina od početka rata. 1. listopada 1991. godine jugoslavenska narodna armija počela je s granatiranjem Dubrovnika i cijele njegove okolice.

Vojnu silu od 13 tisuća vojnika dočekalo je tek 750 slabo naoružanih branitelja. Kod križa na Srđu, simbola obrane Dubrovnika, okupili su se dubrovački branitelji, kao i branitelji iz Omiša, koji su prvi stigli u, tada, opkoljeni Dubrovnik.

Pročitajte i ovo Pitanje hotela Belveder Slika Dubrovnika Trebao je biti luksuzni hotel, a već 20 godina je ruševina: "Fantastičan projekt za koji je bilo i novca, ali je bio zaustavljan više puta" Obilježavanje obljetnice u Jasenovcu - 4 79. obljetnica FOTO Državni vrh s manjinama odao počast stradalima u Jasenovcu: Oporbene stranke i predstavnici Židova odvojeno

'To je bilo tisuće granata po našim položajima i eto, preživjeli smo taj prvi dan', rekao je Eduard Čengija, zapovjednik prve bojne.

Turiste, koji su stigli razgledati Srđ, zastave i komemoracija su potpuno iznenadile. Od ekipe Dnevnika Nove TV neki su od turista doznali o čemu se radi. 'Ah, znači rat...', zaključila je jedna turistica.

Kao i turisti koje je obljetnica agresije na Dubrovnik zatekla, o domovinskom ratu učili su i najmlađi. Nakon čitanja učiteljice, uslijedila je minuta šutnje.

'To uopće nije bilo lijepo. Naš je grad bio slavan i za njega su se borili heroji', poručili su školarci Marin i Šime, učenici 3. razreda OŠ Lapad.

U Dubrovnik su stigli i pripadnici Omiške bojne, koji su prvi stigli u pomoć opkoljenom Dubrovniku.

Dubrovačke zidine i Stradun po kojima su prije dvadeset godina padale granate danas su idilično mjesto za odmor, no Dubrovčani poručuju, ponosni na pobjedu u Domovinskom ratu neće dopustiti da se zaboravi prava istina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene