Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovački je gradonačelnik, izgleda, našao način kako će, barem djelomično, smanjiti gorući gradski problem, parkiranje.


Odlučio je na ulazima u grad napraviti dva mega parkirališta namijenjena turistima, dok bi svi oni koji se ipak odluče parkirati unutar grada, taj luksuz platili ni više ni manje već 100 eura.

Vezani članci Ilustracija - 4 Dođe li vam ponekad da sami kaznite vlasnika nepropisno parkiranog vozila? Zbog bušenja guma ili savijanja brisača možete završiti i u zatvoru. Evo što je bolje učiniti Nevrijeme u Dubrovniku FOTO Snažno nevrijeme pogodilo Dubrovnik: Uklanjaju se stabla, vatrogasci imali pune ruke posla

Umjesto na kavi na Stradunu, Eldar, turist iz BiH, posjet je Dubrovniku započeo čekanjem na parking. Na dragocjene kvadrate čekali su i drugi. Ovakvi prizori trebali postati rijetkost. Gradonačelnik Vlahušić odlučio je izgraditi dva mega parkirališta na ulazima u grad.

'Dva mega parkinga koje će se unijeti u izmjene i dopune GUP-a. Turisti koji dolaze automobilom mogu ostaviti auto na parkingu na ulazu u grad, a zajedno s parkirnom kartom dobiju pravo na korištenje javnog gradskog prijevoza', pojasnio je Zoran Obradović, glasnogovornik Grada Dubrovnika.

>> Dubrovnik ukinuo turističku atrakciju, jer bi stvarala turističke gužve

A svi oni turisti koji se odluče ipak parkirati unutar grada, prema gradonačelnikovoj ideji, taj luksuz platili bi 100 eura. 'Oni koji moraju, koji bi se parkirali po gradu moraju platiti Congestion carge, to je praksa naplate jedne takve, eko takse protiv smanjenja gužvi u prometu', dodao je gradonačelnik.

Problem parkinga je za Dubrovnik, čini se, nerješiva enigma. Na više od 18 tisuća automobila postoji tek 5 tisuća parkirnih mjesta, a sve začine turisti koji inzistiraju na parkingu s pogledom na zidine. 'Dolaze u Dubrovnik na jednodnevni izleti i svatko bi se od njih želio parkirati tako da može branikom ne baš dirnuti zidine Grada, ali jedno 10 cm od zidina da je parkiran', kaže prometni stručnjak Ivica Banović.

Problem ipak ostaje. Projekt dva mega parkirališta riješio bi pitanje turističkih automobila. Ipak, problem parkinga za Dubrovčane, stručnjaci tvrde, biti će puno teže riješiti. 'Bilo bi najbolje raditi manje garaže, koje bi bile vezane u određene pozicije', kaže Banović.

Ideja o organiziranom parkiranju turističkih automobila već je postojala. Bilo je zamišljeno da turisti automobile ostavljaju u javnoj garaži, ali ona pretežno zjapi poluprazna.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju