Obavijesti Pretražite Navigacija
Loše zdravstvo u dolini Neretve

Pronašli odgovor na nedostatak liječnika u Metkoviću, no jesu li stvorili novi problem: "Snalazimo se na sve moguće načine"

1/3 >> Pogledaji ovu galeriju Ordinacija Doma zdravlja Metković (Foto: Dnevnik.hr) Ordinacija Doma zdravlja Metković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Bolnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Bolnica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Bolnica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija
Od utorka će u Dom zdravlja u Metkoviću dva puta tjedno dolaziti liječnici specijalisti. Razlog tomu je bolja zdravstvena skrb u dolini Neretve, čiji su nedostatci naglašeni nakon nedavne smrti devetogodišnjeg dječaka. Međutim, tek treba vidjeti kako će sve funkcionirati u praksi jer i u Dubrovniku, iz kojeg liječnici dolaze, nedostaje kadra.

Utorkom će u Metkoviću biti kirurg, a petkom će se izmjenjivati kardiolog, neurolog, psihijatar, psiholog i logoped iz dubrovačke bolnice. Bolnica je to koja se bori s kroničnim nedostatkom liječnika, no ravnatelj uvjerava da je sve stvar organizacije.

Pročitajte i ovo Tina Turner u Dubrovniku - 1 Zarazna energija i toplina Kamere Dnevnika Nove TV snimile su Tinu Turner 2012. godine u Dubrovniku: "Samo uživamo u ljetu…" Počelo suđenje za smrt dječaka Gabrijela - 2 četiri i pol godine nakon smrti Počelo suđenje liječnicama i medicinskoj sestri za smrt Gabrijela (9): "Ne možemo govoriti o onome što se događalo u sudnici"

"Mi se snalazimo na sve moguće načine i za našu ustanovu pa ćemo i za Metković . Naši pacijenti imaju svu moguću zdrastvenu skrb na najvišoj razini", rekao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Sve ovo rezulatat je inzistiranja građanskih inicijativa na boljoj zdrastvenoj skrbi u dolini Neretve, potaknuto tragičnom smrti devetgodišnjeg dječaka. Jedan hematološki analizator već je stigao na odjel Hitne pomoći, a drugi bi trebao ići u ambulantu u Opuzen. Župan tvrdi kako uskoro kreće gradnja dnevne bolnice.

"Tu će biti uvjeti za odličan rad ovih specijalista koji će već sada započeti raditi ovdje u Domu zdravlja, Moje mišljenje je za godinu dana da možemo imati dnevnu bolnicu", rekao je Nikola Dobroslavić (HDZ), župan Dubrovačko-neretvanske županije.

No iz inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" kažu da su sve ovo privremena rješenja i da im o detaljma nitko ništa ne govori.

"Mi smo tražili konkretne odgovore, a nismo dobili jedne riječi po tom pitanju. Nismo dobili ni plan razvoja dnevne bolnice", rekao je Ivo Matičević, član inicijative.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ) poručio je da su temelji za bolji sustav zdrastvene zaštite u Metkoviću stvoreni, a odgovornost je, kaže, na županiji i organizaciji.

"Okviri su stvoreni i glede povizivanja hitne, bolje hitne, laboratorija, dnevne bolnice i glede pripremljenosti za iznimno hitne slučajeve, što je napravljeno uz pomoć bolnice u Mostaru", rekao je Kujundžić.

No, tko će raditi u dnevnoj bolnici u Metkoviću i do kada će malobrojni liječnici iz Dubrovnika fukncionirati u ovakvoj organizaciji, pitanja su na koja odgovora na državnoj razini još nema.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene