Od utorka će u Dom zdravlja u Metkoviću dva puta tjedno dolaziti liječnici specijalisti. Razlog tomu je bolja zdravstvena skrb u dolini Neretve, čiji su nedostatci naglašeni nakon nedavne smrti devetogodišnjeg dječaka. Međutim, tek treba vidjeti kako će sve funkcionirati u praksi jer i u Dubrovniku, iz kojeg liječnici dolaze, nedostaje kadra.

Galerija


Utorkom će u Metkoviću biti kirurg, a petkom će se izmjenjivati kardiolog, neurolog, psihijatar, psiholog i logoped iz dubrovačke bolnice. Bolnica je to koja se bori s kroničnim nedostatkom liječnika, no ravnatelj uvjerava da je sve stvar organizacije.

Vezani članci Dubrovačka jezgra (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Za njega govore da je biser Jadrana, zlatna je koka hrvatskog turizma, ali državu kao da nije briga za ono što mu se sada događa Đurđa Tedeschi i Božo Vrećo (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Ukrali svu pažnju: Naša umirovljena sutkinja prošetala Dubrovnikom s ekscentričnim glazbenikom

"Mi se snalazimo na sve moguće načine i za našu ustanovu pa ćemo i za Metković . Naši pacijenti imaju svu moguću zdrastvenu skrb na najvišoj razini", rekao je Marijo Bekić, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik.

Sve ovo rezulatat je inzistiranja građanskih inicijativa na boljoj zdrastvenoj skrbi u dolini Neretve, potaknuto tragičnom smrti devetgodišnjeg dječaka. Jedan hematološki analizator već je stigao na odjel Hitne pomoći, a drugi bi trebao ići u ambulantu u Opuzen. Župan tvrdi kako uskoro kreće gradnja dnevne bolnice.

"Tu će biti uvjeti za odličan rad ovih specijalista koji će već sada započeti raditi ovdje u Domu zdravlja, Moje mišljenje je za godinu dana da možemo imati dnevnu bolnicu", rekao je Nikola Dobroslavić (HDZ), župan Dubrovačko-neretvanske županije.

No iz inicijative "Sinovi i kćeri Neretve" kažu da su sve ovo privremena rješenja i da im o detaljma nitko ništa ne govori.

"Mi smo tražili konkretne odgovore, a nismo dobili jedne riječi po tom pitanju. Nismo dobili ni plan razvoja dnevne bolnice", rekao je Ivo Matičević, član inicijative.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić (HDZ) poručio je da su temelji za bolji sustav zdrastvene zaštite u Metkoviću stvoreni, a odgovornost je, kaže, na županiji i organizaciji.

"Okviri su stvoreni i glede povizivanja hitne, bolje hitne, laboratorija, dnevne bolnice i glede pripremljenosti za iznimno hitne slučajeve, što je napravljeno uz pomoć bolnice u Mostaru", rekao je Kujundžić.

No, tko će raditi u dnevnoj bolnici u Metkoviću i do kada će malobrojni liječnici iz Dubrovnika fukncionirati u ovakvoj organizaciji, pitanja su na koja odgovora na državnoj razini još nema.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr