Građani doline Neretve u Opuzenu su organizirali prosvjed "Sinovi i kćeri Neretve" kojim traže bolji zdravstveni sustav.

Galerija Mišo Bebić (Dnevnik.hr) Prosvjed u Opuzenu (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) +0 Otac pokojnog dječaka Gabrijela (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Građani prosvjeduju prelazeći zebru na Jadranskoj magistrali (DC8) u Opuzenu, na predjelu Podgradina. Blokirajući promet na taj način, žele ukazati na nepoštivanje zakona o zdravstvenoj zaštiti prema stanovnicima koji ondje žive.

Vezani članci Marinela Matejčić Organizatorica riječkog Hoda za slobodu nakon odluke Vrhovnog suda SAD-a: "Ovo je prvi korak ka uklanjanju i drugih ljudskih prava" Kruzer ispod Pelješkog mosta Načelnik Neuma nije impresioniran kruzerom pod Pelješcem: "Brodovi tih gabarita u ovom akvatoriju nisu dobrodošli"

''Prosvjedujem najviše zbog malog Gabrijela. Imam unučad i smatram da ovo nije dobro. Tu sam da bi se sutra nešto napravilo u dolini Neretve, da sutra ne bi bilo više tih Gabrijela'', rekao je jedan prosvjednik.

Otac preminulog Gabrijela, Mišo Bebić novinarima je pokazao sinove vlasi kose koje čuva: ''Pogledajte što je meni ostalo od moga djeteta.''

Gabrijelova majka Ivana kazala je da bi što prije trebalo promijeniti kadar u lokalnoj Hitnoj. ''I sestru iz Doma zdravlja. To je prvo. A drugo napraviti bolnicu. Na Hitnoj ne znaju prepoznati dehidraciju, tako da ne mogu znati ni išta drugo. Dok god ne maknu ljude s Hitne, nemaju što raditi na onim stolicama. Dalje više ovako ne ide'', rekla je Ivana Bebić.

Luki Luliću, ravnatelju Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Dubrovačko-neretvanske županije, poručila je da na Hitnoj i dalje zatvaraju vrata: ''Izvoli se pokreni. Sjediš doma. Rekao si da imaš dijete od devet godina. Moje je pod kašetom, a ti svoje imaš doma''.

Na prosvjedu je bila i doktorica Ksenija Kaleb, pedijatrica iz Doma zdravlja Metković. ''Čuli smo da se ljude i telefonski zvalo i govorilo im da ne izlaze na prosvjed. Važnost županijske bolnice je u tome što bi u tome dobili kompletnu zdravstvenu zaštitu kakvu nam jamči Ustav i koja bi mogla ostvariti temeljno ljudsko pravo, na najveći mogući opseg zdravstvene zaštite. Mi nemamo bolnicu, imamo Dom zdravlja koji svake godine zadnjih 20, 30 godina sve više nazaduje. Ukidaju nam se laboratorijske pretrage, liječnika je sve manje, sve je veći problem medicinskog kadra. Hitna pomoć se odvojila od Doma zdravlja 2011. Nakon tog razdoblja često su vrata Hitne zaključana kada dežurni liječnici odu na teren'', rekla je Kaleb.

Vozači su strpljivi i imaju razumijevanja za prosvjednike. ''Mislim da je bilo i krajnje vrijeme. Napokon da i Neretva pokaže i snagu i volju, da se može nešto promijeniti, da bi se nešto poboljšalo'', rekao je jedan vozač.

''Znam zbog čega je blokada. Iskreno ne smeta mi. Trebam ići u Dubrovnik, ali ne smeta mi. Pričekat ću koliko god treba'', rekao je drugi vozač.

''Krajnje je vrijeme da se nešto poduzme'', rekla je vozačica koja se našla u koloni.

Podsjetimo, koliko je kritična situacija s nedostatnom zdravstvenom skrbi na krajnjem jugu zemlje široj javnosti postalo je jasno tek nakon smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića koji je preminuo 11. prosinca.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju