Dubravka Šuica imenovana je za potpredsjednicu Komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak novoizabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Galerija


Hrvatska povjerenica Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinama bila profesorica u školi te ravnateljica Gimnazije Dubrovnik.

Vezani članci Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Što čeka Šuicu na ključnom saslušanju? "Bit će teških pitanja i izazovno. Imamo zastupnike koji su poput aktivista" Šuica i von der Leyen (Foto: Dnevnik.hr) Von der Leyen: Dubravka Šuica zadužena je za konferenciju o budućnosti Europe

Šuica je obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. pet puta uzastopno izabrana je za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U travnju 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, u svibnju 2014. ponovno je izabrana za europsku zastupnicu, a u svibnju ove godine treći put. U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine potpredsjednica je Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini. (Hina)