Ursula von der Leyen (Foto: AFP)
Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Foto: Afp

Riječ je o prijedlogu koji još mora potvrditi Europski parlament. Raspodjelu resora Ursula von der Leyen objavit će u utorak.


Novoizabrana predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen službeno je u ponedjeljak objavila sastav nove komisije u kojoj će biti 13 žena i 14 muškaraca.

Vezani članci Šuica i von der Leyen (Foto: Dnevnik.hr) Von der Leyen: Dubravka Šuica zadužena je za konferenciju o budućnosti Europe Šuica i von der Leyen (Foto: Dnevnik.hr) Dubravka Šuica imenovana potpredsjednicom Europske komisije za demografiju i demokraciju

Riječ je o prijedlogu koji još mora potvrditi Europski parlament. Raspodjelu resora Ursula von der Leyen objavit će u utorak.

Imena predloženih povjerenica i povjerenika odavno su poznata, a razriješena je tek dvojba u vezi s rumunjskim predstavnikom.

Rumunjska vlada predložila je dvoje kandidata, jednog muškarca i jednu ženu. To su Dan Nica i Rovana Plumb, a posljednjih dana spominjala se još jedna kandidatkinja, Ramona Manescu, sadašnja ministrica vanjskih poslova i bivša zastupnica u Europskom parlamentu. Kandidatkinja Rumunjske na kraju je Plumb.

Svaka zemlja članica ima po jednog člana EK-a. Zemlje članice predlažu svoje kandidate, s tim da predsjednica komisije može odbiti prijedlog i tražiti neko drugo ime, ali ne može ići protiv volje te članice i ruke su joj prilično vezane.

U novoj Europskoj komisiji osam je sadašnjih članova: Valdis Dombrovskis iz Latvije, Marija Gabriel iz Bugarske, Joannes Hahn iz Austrije, Phil Hogan iz Irske, Vera Jourova iz Češke, Maroš Šefčovič iz Slovačke, Frans Timmermans iz Nizozemske i Margrethe Vestager iz Danske.

Hrvatska je kandidirala dosadašnju zastupnicu u Europskom parlamentu Dubravku Šuicu.

Ostali kandidati su Didier Reynders (Belgija), Helena Dalli (Malta), Ylva Johansson (Švedska), Kadri Simson (Estonija), Jutta Urpilainen (Finska), Sylvie Goulard (Francuska), Elisa Ferreira (Portugal), Margaritis Schinas (Grčka), Paolo Gentiloni (Italija), Laszlo Trocsanyi (Mađarska), Janusz Wojciechowski (Poljska), Nicolas Schmit (Luksemburg), Janez Lenarčič (Slovenija), Stella Kyriakides (Cipar), Virginijus Sinkevičius (Litva) te Josep Borrell iz Španjolske, koji će biti visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednik EK-a.

Nova komisija prilično je spolno uravnotežena, imat će 14 muškaraca i 13 žena. Osim predsjednice Ursule von der Leyen, tu su Bugarka Marija Gabriel, Čehinja Vera Jourova, Dankinja Margrethe Vestager, Cipranka Stela Kiriakides, Estonka Kadri Simson, Finkinjja Jutta Urpilainen, Francskinjua Sylvie Goulard, Hrvatica Dubravka Šuica, Maltežanka Helena Dalli, Portugalka Elisa Ferreira, Rumunjka Rovana Plumb i Šveđanka Ylva Johansson.

Velika Britanija najavila je da neće slati nikoga jer namjerava izaći iz EU-a prije nego što nova komisija preuzme dužnost. S novim zapletom u britanskom parlamentu ne može se isključiti ni novo produljenje roka za Brexit, a u tom slučaju ostaje nejasno što napraviti s članom EK-a kojeg bi trebala dati Velika Britanija.

Svi predloženi kandidati za povjerenike morat će proći saslušanje pred nadležnim odborima Europskog parlamenta. Saslušanja bi se trebala obaviti od 30. rujna do 8. listopada, a parlament bi na plenarnoj sjednici 23. listopada trebao glasati o cijeloj komisiji.

Ako se sve prođe bez problema, nova Komisija preuzima dužnost 1. studenoga. (Hina)