Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko vrijedi vila?

Analiza Mislava Bage: "Slučaj vikendice ministra Gorana Marića pokazuje koliko je Hrvatska nesređena zemlja"

Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr)
Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Vikendica ministra Gorana Marića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vikendica ministra Gorana Marića (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vikendica ministra Gorana Marića (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/3 >>
Ministar državne imovine Goran Marić izbjegao je dati konkretne odgovore na pitanja o vrijednosti kuće za odmor koju je naveo u imovinskoj kartici. Naveo je da vikendica u prvom redu do mora na Makarskoj rivijeri vrijedi 850 tisuća kuna. Kuću mu je prodao direktor tvrtke koja je iz portfelja kojim Marić upravlja kupila elitnu državnu vilu.

Iako se na aktualnom prijepodnevu pojavio ministar Marić pokraj novinara je protrčavao. Izbjegao je objasniti na koji način je odredio vrijednost kuće za odmor u svojoj imovinskoj kartici. Jer po njemu ona vrijedi tek 850.000 kuna.

Pročitajte i ovo Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode Slika nije dostupna Prekida praksu neplaćanja Ministarstvo državne imovine uvodi red ali i stječe nove ovlasti

Prosječna cijena takve nekretnine, prema Filipu Borovcu, agentu za nekretnine, vrijedi između 250 i 400 tisuća eura. Ili u kunama - minimalno milijun više nego što to tvrdi ministar Goran Marić.

I sami smo odlučili provjeriti cijene sličnih nekretnina na moru. Kuća u Baškoj vodi, upola manja od kuće ministra Marića, udaljena je od mora 170 metara, ali cijena joj je milijun i sto tisuća kuna.

Marićeva kuća u imovinskoj kartici nalazila se i 2013. godine, a tada je navedeno da ima 155 metara četvornih, a danas je ona 90 kvadrata veća. No vrijednost za ministra je ista. Kako je to moguće pitali smo i u Ministarstvu.

''Sukladno člancima 8. i 9. Zakona o sprječavanju sukoba interesa (NN 26/11, 12/12, 124/12, 48/13,~57/15), danom stupanja na dužnost, podnio sam izvješće Povjerenstvu s podacima o svojoj imovini te imovini svoje supruge. Sve promjene koje su u međuvremenu nastajale sam prijavljivao što ću i ubuduće činiti sukladno Zakonu'', priopćeno je iz Ministarstva.

Čak ako se uzme u obzir da je kuća kupljena 2012. godine i da su porasle cijene nekretnina, teško da su porasle baš toliko.

No, nije samo cijena sporna. Ministar Marić kuću je kupio od Zvonka Šarića,  direktora tvrtke koja je kupila vilu u kojoj se nalazio ured Stjepana Mesića. Vila na Šalati imala je početnu cijenu od 6 milijuna i 200 tisuća kuna. Prodana je za 5 i pol milijuna kuna.

Dosta je nelogičnosti oko vrijednosti vikendice ministra Marića. Tržišna cijena u odnosu na onu koju je ministar prijavio iz kupoprodajnog ugovora je veća.

To pokazuje da je ovo nesređena zemlja u kojoj institucije možda imaju izmijenjene baze podataka, ali očito je da su one šuplje. Primjerice Gruntovnica i Zemljišna knjiga nisu dobro umrežene. Ministar je iskoristio sve rupe u mnogim hrvatskim zakonima. Mnogi koji se razumiju u tu problematiku kažu da takvih slučajeva vjerojatno ima na stotine među državnim dužnosnicima.

S takvim bi se slučajevima trebala baviti državna uprava koja ne smije izlaziti na teren. No Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ne može izići na procjenu. Samo na dojavu mogu tražiti dodatno pojašnjenje. Potom se procjenjuje otvara li se ili ne slučaj.

Povjerenstvo je zapravo utvrdilo neka načela - česte promjene na tržištu nekretnina, pad ili rast cijena, dužnosnici ne trebaju stalno prijavljivati, ali prenamjenu zemljišta ili dogradnju objekata Povjerenstvo će ispitivati i vidjeti je li došlo do nesklada imovine.

Ministar Marić morat će se pisanim putem očitovati o svim detaljima kupnje vikendice.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene