Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detaljne provjere

Muljaže uoči Uskrsa: Inspektori u akciji, objavili koje su nepravilnosti našli

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Državni inspektorat u petak je izvijestio da i ove godine u tradicionalnoj akciji "Ususret Uskrsu" provodi pojačane inspekcijske nadzore uskrsnih namirnica i proizvoda te da su dosad provedena 292 inspekcijska nadzora, koji se nastavljaju i u nadolazećim danima.

Kako se navodi u priopćenju, i u ovogodišnjim pojačanim inspekcijskim nadzorima posebna pažnja usmjerena je na proizvode koji se pojačano kupuju i konzumiraju u ovom razdoblju godine - jaja, luk, rotkvice, suhomesnati proizvodi, šunka, janjetina, boje za jaja i sl.

"U sada već tradicionalnoj akciji 'Ususret Uskrsu' koordiniranim djelovanjem više inspekcija detaljno provjerava situaciju na tržištu", istaknuli su iz Državnog inspektorata, napominjući kako u akciji sudjeluju veterinarski, sanitarni i poljoprivredni inspektori.

Do ovoga trenutka provedena su 292 inspekcijska nadzora, a iz Inspektorata najavljuju da će se oni obavljati i u nadolazećim danima.

Prema podatcima Državnog inspektorata, dosad je u 68 nadzora kontrolirana sljedivost hrane životinjskog porijekla, a utvrđeno je šest slučajeva u kojima je u prometu zatečena hrana životinjskog porijekla iz neodobrenih objekata.

Slijedom toga zabranjeno je stavljanje na tržište takve hrane te njezino neškodljivo zbrinjavanje. Riječ je o ukupno 109,6 kilograma (kg) različitih suhomesnatih proizvoda i 731 komadu svježih jaja, navode iz Državnog inspektorata.

Veterinarska inspekcija, kako nadalje navode, obavila je 114 nadzora, a u jednom je utvrđena nelegalna prodaja izvan odobrenog objekta. Tako je zaplijenjeno 40 kg junećeg mesa bez potrebne dokumentacije i sljedivosti te je to meso neškodljivo zbrinuto.

Uz to, veterinarska inspekcija u još deset nadzora utvrdila je razne nesukladnosti (higijena prostora, nedostatak dokumentacije i sl.).

"Cilj ove akcije je, prije svega, osigurati da se u ponudi mogu pronaći samo zdravstveno ispravni proizvodi zadovoljavajuće kvalitete", istaknuli su iz Državnog inspektorata.

Pročitajte i ovo Ilustracija Hrvatski običaji Danas je Veliki petak, znate li što to znači? Crkve su u tišini, vjernici dan provode uz post i nemrs

Upravo zato nadzore obavlja i poljoprivredna inspekcija, koja je dosad obavila 93 nadzora. Dosad je utvrđena jedna nesukladnost u označavanju jaja - na vanjskoj strani kutije nije bilo oznake o načinu uzgoja, navode iz Inspektorata.

U sklopu akcije "Ususret Uskrsu" poljoprivredni inspektori nadziru i usklađenost mladog luka i rotkvica s općim tržišnim standardima te deklariranje tih proizvoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tradicija kroz brojeve (Ne)ukusna statistika za Uskrs: Pogledajte drastični skok cijene namirnice koja je neizostavni dodatak na stolu

Iz Državnog inspektorata ističu kako su nepravilnosti utvrđene i u nadzorima u kojima se kontroliraju boje namijenjene za bojenje jaja - u četiri slučaja utvrđeno je pogrešno označavanje specifičnih aditiva.

"Dio inspekcijskih postupaka je u tijeku, a za sve utvrđene nesukladnosti poduzet će se zakonom propisane mjere", poručili su iz Inspektorata.

Napominju pritom kako inspekcije Državnoga inspektorata u nekim fazama inspekcijskog nadzora provode i uzorkovanje hrane životinjskog porijekla, što je potrošačima dodatno jamstvo da kupuju i konzumiraju proizvode propisane kvalitete.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene