Andrija Mikulić (Foto: Dnevnik.hr)
Andrija Mikulić (Foto: Dnevnik.hr) Foto:DNEVNIK.hr

Državni inspektorat oglasio se o tvrdnjama medija da će novoosnovano tijelo, kada se zbroje sve inspekcije, imati 1995 sistematiziranih radnih mjesta, što je oko 500 radnih mjesta više od onoga koliko su preuzeli iz inspekcija koje su djelovale po ministarstvima. Tvrde da je brojka manja za 168 izvršitelja.


Državni inspektorat podsjeća kako je na sjednici Vlade koja je održana 2. svibnja 2019. godine prihvaćena Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata. Tvrde da će spajanjem inspekcija imati manji broj mjesta nego što je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.

Vezani članci Aplikacija Whatsapp (Foto: Igor Soban/PIXSELL) "Izbrisani" iz stranke: Zbog govora mržnje isključeno osam zagrebačkih HDZ-ovaca Željko Jovanović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) SDP napustio saborsku sjednicu, Jovanović HDZ-ovcima: ''Sramotite sami sebe zbog foteljice''

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Na sjednici Vlade Republike Hrvatske koja je održana 2. svibnja 2019. godine prihvaćena je Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata.

Navedenim dokumentom ukupan broj izvršitelja je 1995, što je za 168 izvršitelja manje nego što je bilo predviđeno uredbama o unutarnjem ustrojstvu ministarstava iz kojih se preuzimaju navedeni državni službenici.

Naime, uredbama o unutarnjem ustroju ministarstava iz kojih su preuzeti državni službenici i namještenici u Državni inspektorat predviđeno je 2163 izvršitelja uključujući uz državne službenike na inspekcijskim poslovima i razmjeran broj državnih službenika i namještenika predviđenih za obavljanje poslova koji nisu inspekcijski poslovi (članak 24. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i drugih tijela središnje državne uprave - "Narodne novine" broj 116/2018).

Ističemo kako je u ovom trenutku popunjeno oko 68 % sistematiziranih radnih mjesta. Napominjemo, kako Državni inspektor sukladno zakonskim propisima (do 1. lipnja 2019.) s pojedinim ministrima sklapa sporazume o preuzimanju državnih službenika i namještenika u Državni inspektorat.

Nadalje, od 1. travnja 2019. godine u sklopu Državnog inspektorata je 17 inspekcija, što je za 11 inspekcija više nego u bivšem inspektoratu. Stoga su usporedbe o broju izvršitelja u pojedinim ustrojstvenim jedinicama bivšeg i sadašnjeg Državnog inspektorata neprihvatljive.

Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata ima za cilj osigurati racionalizaciju te funkcioniranje ovog izuzetno zahtjevnog i važnog tijela državne uprave", navode u priopćenju.

U prilogu su poslali link na kojem je dostupna Uredba o unutarnjem ustrojstvu Državnog inspektorata (točka 14.)

 

Policija zbog eksplozije u zgradi u Prečkom privela dvije osobe: "Eksploziju nije uzrokovao plin"