Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bivši ministar se ne slaže

Država želi dokazati da su neisplativi razdjelnici korisni: ''Neka ih ugrade oni koji ne cijene svoj novac''

Ponovno obveza ugradnje razdjelnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Ponovno obveza ugradnje razdjelnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ponovno obveza ugradnje razdjelnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/1 >>
Morate ih ugraditi, ne morate ih ugraditi, ipak ih morate ugraditi. Tako u posljednih pet godina hrvatske Vlade građanima propisuju uporabu razdjelnika. Naime, država radi novu studiju koja bi trebala pokazati da su razdjelnici korisni.

Računi za grijanje rasli su većini građana, pa je i država 2016. godine od Ekonomskog instituta u Zagrebu naručila studiju isplativosti. Razdjelnici su proglašeni neisplativima i prestalo ih se ugrađivati. Ta studija državi više ne valja, pa izrađuje novu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna puknuće vrelovoda Bez grijanja i djeca u zagrebačkom vrtiću: "Oni se kreću cijelo vrijeme, pa je njima OK..." Slika nije dostupna HEP počeo s pilot projektom uštede toplinske energije

Novu analizu isplativosti razdjelnika izradit će Energetski institut Hrvoje Požar. Kako doznaje Dnevnik Nove TV, analiza bi mogla biti gotova već sljedeći tjedan.

Plan ministra Ćorića je ponovno početi s ugradnjom razdjelnika. ''Mjerenje potrošnje toplinske energije je obvezno, što znači da suvlasnici imaju izbor odabrati energetski učinkovit način grijanja (uz popratni elaborat i odobrenje stručnog tijela), no ukoliko se individualno odluče na "izlazak iz sustava", morat će plaćati naknadu za energetsku učinkovitost'', navedeno je u priopćenju ministarstva.

Drugim riječima, potrebno je dokazati državi da je zgrada energetski učinkovita ili, u suprotnom, plaćajte kazne. Bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, za čijeg je mandata analiza pokazala da su razdjelnici neučinkoviti, smatra kako prvo treba obnoviti fasade da se toplinska energija ne rasipa. "Kada budemo jednom imali sve zgrade s toplinskom ovojnicom, znači da imaju toplinsku zaštitu, onda ćemo moći postaviti svagdje razdjelnike, onda će oni bit netko tko mjeri omjere potrošnje'', objšnjava Panenić.

Od 1080 zgrada koje su bile obvezne ugraditi razdjelnike, u proteklih pet godina ugradilo ih je 600-tinjak. No, 19 ih je razdjelnike prestalo koristiti. "Onaj tko misli da su mu jako dobri razdjelnici i koji ne poštuje svoj novac, koji ne cijeni svoj novac, neka ugrađuje'', kaže Ljiljana Mrkonjić iz Udruge za zaštitu potrošača Razdjelnici:

Podsjetimo, u Hrvatskoj nikada zakonski nije ni prestala obveza ugradnje razdjelnika. Jednostavno, nisu se ugrađivali, a država je zbog pritiska javnosti to tolerirala. Sada se ta ista država sjetila da bi se trebalo nastaviti s njihovom ugradnjom.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene