Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Začarani krug

Zbog države ostao bez 400.000 kuna, a njemu država sjela na imovinu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da se hrvatski poduzetnici, osobito oni koji su poslovali s državom, nalaze u začaranom krugu međusobnih dugovanja, potvrđuje i sljedeća priča.

Prije dva mjeseca posjetili smo parketara Tomislava Ćurića iz Piškorevaca. On je kao proizvođač isporučio parket za sportsku dvoranu u Čaglinu. Radove je financiralo Ministarstvo regionalnog razvoja. Do danas Tomislav nije naplatio svoj parket vrijedan 400 tisuća kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija UCJENA SNS-a? Zbog duga isključili struju jedanaesteročlanoj obitelji, gradonačelnica im poručila: ''Kako ste glasali, tako ste i dobili" Slika nije dostupna Izračunali smo Davanje autocesta u koncesiju: Evo što bi dobio koncesionar, a što Hrvatska!

>> Država duguje državi, a što je sa poreznim 'stupom srama'?

Dok on krivi državu, država odgovornost prebacuje na glavnog izvođača radova - tvrtku Kara-kamex iz Piškorevaca. No, njihov je račun blokiran. A u blokadu su dospjeli jer nisu u cijelosti uspjeli naplatiti nekoliko poslova s državom.

'Rekao sam da se mogu čekati još 15 ili 20 dana. Ali, ako ne plate, ići ćemo čupati parket. Vi ćete moći doći snimiti kako se pravi šteta', rekao je Ćurić.

Nakon 60 dana Tomislav se nije pomaknuo s mrtve točke. U Ministarstvu regionalnog razvoja poručuju parketaru da se obrati glavnom izvođaču. Parketar je podizvođač. Međutim, glavni izvođač je blokiran. Dok god je blokiran novac ne može na njegov račun. Tako da se začarani krug međusobnih dugovanja samo nastavlja.

'Mi smo istražili vrlo precizno ovu situaciju. Riječ je o poduzetniku koji je podizvođač u jednom projektu, ugovor je potpisala sasvim druga firma. Ta firma je trenutno u blokadi', rekao je Branko Grčić, ministar regionalnog razvoja

Vlasnici blokirane tvrtke tvrde da im država nije platila parket. Pred našu kameru ne žele, kako se ne bi zamjerili vlasti. Ipak, s državom imaju otvorenih još nekoliko velikih poslova. Parketar Tomislav u ovoj priči ostaje kratkih rukava.

'Meni država uredno naplaćuje zatezne kamate. Komu ću ja naplatiti zatezne kamate? Neka mi oni kažu, Grčić, Linić, Čačić, neka kažu kome da ja naplatim zatezne kamate', ljut je Tomislav. Zbog neplaćenog poreza država se već upisala na Tomislavovu imovinu. Veliki će pojesti male. U konačnici, na tisuće novih nezaposlenih.

Prošli mjesec 28 tisuća tvrtki nije uspjelo za svoje radnike, njih 95 tisuća uplatiti doprinose, a to znači i plaću. Doista, borba protiv nelikvidnosti jedan od prioriteta države.
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene