Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loš poslodavac

Država duguje državi, a što je sa poreznim 'stupom srama'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Država je na stup srama objesila sve one koji duguju poreze i doprinose. No, pri tom je zaboravila da je i sama, kao većinski vlasnik stotina tvrtki, dužna.

Pune četiri godine. Od 2008. radnici dobivaju plaću bez doprinosa. I sve to uz blagoslov države. Nakon četiri godine, ovaj mjesec uplaćena im je prva plaća s doprinosima. No, nažalost, radnici se pribojavaju da će im to biti i posljednja plaća. Državne toplice u velikim su dugovima. Dužne su više od 100 milijuna kuna, a Vlada još uvijek nije odlučila što će s njima.

Pročitajte i ovo Bolnice u državi - 3 Važno pitanje Država će šefovati svim bolnicama, mnogi su nezadovoljni, čeka se odluka Ustavnog suda: ''Onda očekujemo da preuzima i sve buduće obveze'' Slika nije dostupna Pod ovrhom ste? Jeste li znali da dug državi možete prebiti - dugom države?

Bizovačke Toplice, nekada turistički cvijet Hrvatske, danas turistički gubitaš Hrvatske. Dugovi ovih još uvijek državnih toplica premašuju 100 milijuna kuna. Država sama sebi duguje milijune samo za doprinose na plaće radnika. "Doprinosi nam nisu od 2008.- uplaćeni. Dobivali smo u biti samo golu plaću", kaže Dražen Vučički, sindikalni povjerenik.

Gola plaća isplaćivala se uz pomoć pozajmica Fonda za privatizaciju, odnosno AUDI-ja. Država je, dakle, sama sebi posuđivala. "Pozajmice su se odobravale samo u visini neto iznosa za plaće radnicima i država je znala što radi sve to vrijeme", pojašnjava Ozren Matijašević iz HUS-a.

Dugovi su se nagomilali. Sad je došla u pitanje i plaća. "Na žalost svaka sljedeća je upitna. Nadam se da će se to kvalitetno i pozitivno riješiti za nas jer puno je zaposlenih, puno obitelji ovisi o tim plaćama", kaže Ivica Andabak, radnik u toplicama. Oči 150 bizovačkih obitelji uprte su u Vladu.

"Nadam se da će Vlada imati obzira za ove Bizovačke Toplice da radimo i dalje, da ne bude ključ u bravu", ističe Vučički. Vlada još nije odlučila što će s Bizovačkim Toplicama. No, odlučna je u pogledu ispunjavanja svojih obveza. "Stvar je vrlo jasna. Nema iznimki. Bez obzira kakva je vlasnička struktura zakoni se moraju poštovati i obveze se moraju plaćati", smatra potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Od svoga vlasnika- države- radnici Bizovačkih Toplica i ne očekuju ništa drugo nego da ispunjava svoje obveze. Redovna plaća s doprinosima prvi je korak. Slično je u mnogim tvrtkama u vlasništvu države. Godinama nisu plaćani doprinosi i porezi. Podsjećamo, unutrašnji dug veći je od 40 milijardi kuna. Nelikvidnost je glavni razlog neispunjavanja obveza prema državi.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene