Trudnica, ilustracija (FOTO: Profimedia/Ilustracija)
Trudnica, ilustracija (FOTO: Profimedia/Ilustracija)

Demografske mjere koje hrvatska država zadnjih godina uvodi dosad nisu dale ploda. Po svemu sudeći, čini se da ni predložena mirovinska reforma neće tome pomoći.


Naime, država sada kažnjava majke nižim mirovinama no što ih imaju žene bez djece, jer u izračun mirovine ulazi i vrijeme provedeno na rodiljnom, odnosno roditeljskom dopustu, kad je mnogim ženama naknada bila, jest, ili će tek biti manja od plaće koju su primale, odnosno primaju, piše Novi list.

Vezani članci Prosvjedi u Francuskoj (Foto: AFP) Francuski premijer ne odustaje od mirovinske reforme, sindikati prijete: "Neka posluša bijes građana" Štrajk protiv mirovinske reforme u Francuskoj (Foto: AFP) - 4 Masovni prosvjedi više od 500.000 ljudi u Francuskoj protiv mirovinske reforme: Privedeni deseci prosvjednika

Na pitanje hoće li predložena mirovinska reforma donijeti i izjednačavanje mirovina majki s onima žena koje nisu bile na rodiljnom dopustu, iz Ministarstva za demografiju odgovorili su da će "nakon provedenih analiza i iznalaženja najpovoljnijeg rješenja, pristupiti odgovarajućim izmjenama u skladu s financijskim mogućnostima. U suradnji s nadležnim Ministarstvom rada i mirovinskog sustava razmotrit će se mogućnost osiguranja odgovarajućih doprinosa za mirovinsko osiguranje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta".

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić za Novi list rekla je da je prošle godine zaprimila pritužbu majke šestero djece zbog diskriminacije u mirovinskom sustavu jer će, unatoč višoj stručnoj spremi te stažu od 39 i pol godina, imati mirovinu, zbog majčinstva, od 2400 kuna.