Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski predsjednik Janez Drnovšek preporučio je turističkim djelatnicima u Sloveniji da ne podižu velike hotele i apartmane na slovenskoj obali, nego da se okrenu ekološkom turizmu koji ima veliku budućnost.


U prilogu objavljenom jučer na web stranicama svoje udruge Pokret za pravednost i razvitak, Drnovšek je naveo da je bio šokiran onim što je vidio u Dalmaciji koju je prošlog mjeseca posjetio prvi put nakon 15 godina, od kada više ne u pravilu ne provodi godišnji odmor u inozemstvu.

Vezani članci Potres, ilustracija Potresi i u Dalmaciji te kod Pokupskog: "Dobro je zatreslo, čula se jaka i duga tutnjava", "Jako drmanje uz užasan zvuk" Grčka ukinula karantenu za putnike određenih zemalja Od danas Hrvati mogu putovati u Grčku, no nismo jedini: Ukinuta obvezna karantena za niz zemalja

Slovenski predsjednik kaže da je vidio mnogo betona i novih hotela koji opterećuju prirodni okoliš i infrastrukturu, te da bi u Sloveniji trebalo čuvati prirodu "jer će turistima dosaditi da hodaju jedan po drugom i dive se betonskim naseljima".

Drnovšek je tjedan dana pred prvi krug lokalnih izbora proveo na Mljetu, za koji kaže da je "prekrasan i pun zelenila", ali da ga je začudilo što u nacionalnom parku dopuštaju vožnju jakim motornim gliserima koji uništavaju floru i faunu, te da tijekom boravka na dalmatinskoj obali osjetio kako se komercijalizirani turizam usmjeren prema golom profitu ne obazire na očuvanje prirode.

"Dalmatinsku obalu posjetio sam prvi put nakon što se Slovenija
osamostalila i bio šokiran kako se bezobzirno uništavaju prirodna bogatstva. Obala je preopterećena hotelima i sve većim brojem apartmanskih naselja što postojeća infrastruktura ne može podnijeti.

Svuda se osjeća samo želja za brzim profitom, bez urbanističkog
koncepta i osjećaja za prirodu", naveo je Drnovšek.

On je dodao da su takve pojave vidljive i u drugim zemljama, pa i u Sloveniji, koja bi više pažnje trebala posvetiti očuvanju prirodnih ljepota.