Pravo je vrijeme za berbu kamilice! Kamere Dnevnika Nove TV posjetile su mirisna polja Podravine.


U Podravini padaju prvi otkosi bijeloga zlata, kako tamošnji proizvođači nazivaju kamilicu. Mladenu Dijakoviću iz Pitomače osmijeh ne silazi s lica, jer ove je godine odlično urodila.

Vezani članci Andrija Jarak u Petrinji: Mjesec dana nakon potresa - 6 Dobre vijesti za Petrinju: Dva ureda javnih bilježnika su osposobljena, a od subote kreće rušenje Svinje (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Afrička svinjska kuga prijeti uzgajivačima: ''Kad se vlasniku eutanizira cijelo stado, sumnjam da će ponovno uzgajati''

'Urod je ove godine izvrstan nikad ranije nismo počeli, a berba nikad duže nije trajala', kaže Mladen. Iz Đurđevca u Pitomaču Mladen na sušenje vozi stotine kilograma ovog ljekovitog bilja. Od toga će 95 posto uroda izvesti u zemlje Europske Unije.

'Kamilica je brand, svaka čast našim prijateljima dolje i mandarinama, ali to je tretirano pesticidima, ovo je ekološki, to Europa traži', rekao je Mladen.

I dobro plaća, a i poticaji su izdašni. Za hektar kamilice Grad Đurđevac proizvođače potiče s 1.000 kuna. Država daje 2.200 kuna, a Europska unija 350 eura potporu za ekološku proizvodnju.

'Nama je u interesu da se dosadašnja praksa promijeni, pšenica, kukuruz, jer kamilica može dati bogate urode', rekao je Željko Lacković, gradonačelnik Đurđevca. Ukupno gledano, za manja ulaganja - veći profit. Pa tko to ne bi poželio?

Nakon što su vrijedni radnici i radnice krenuli raditi u šest ujutro i radili cijeli dan, u blizinu Đurđevca dovezeno je 35 tona kamilice koja će se u sušarama sušiti 48 sati. Nakon toga će biti dobiveno 5 tona čiste kamilice od koje će se raditi razni proizvodi, pakirati i biti izvezeni u razne zemlje Europske unije.

'Osim čajeva, što je standardno, mogu se raditi kreme, masti, tržišna ulja', rekao je Mladen dodajući kako je to jedna od profitabilnijih proizvodnja u Hrvatskoj.

Od najvećih problema izdvaja nepravilnu primjenu pesticida. Kaže da je kamilica koju prodaje ekološka, a na susjednim poljima koriste se pesticidi te ukoliko ti pesticidi dođu u dodir s kamilicom, on je više ne može izvesti u pojedine zemlje EU.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr