Vrijeme je berbe kamilice. Ali i još nekih kultura s kojima poljoprivrednici nemaju nikakvih problema s plasmanom.


Kamilica s polja u Pitomači uskoro će za Europsku uniju. 'Dva eura je cijena kilograma sušene kamilice, to je nekih 10 tisuća kuna po hektaru', rekao je proizvođač kamilice Bernard Drvenkar, za Dnevnik Nove TV.

Vezani članci Polje pšenice - 2 Prvi put nakon 10 godina ratari su cijenama - zadovoljni. No zbog jednog velikog problema Hrvatska će i dalje jesti uvozna peciva i kruh Odšteta za uništene usjeve i kuće u Požeštini - 9 Razmjeri štete u Požeštini: Prinos po hektaru ječma inače je do osam tona, a na jednom polju požnjeli 20 kilograma

Gotovo sve što proizvede na 800 hektara - Bernard izvozi. 'Isplativije je proizvoditi kamilicu za razliku od drugih kultura koje su već tradicionalne', dodaje Drvenkar.

Dok se kamilica izvozi, jagode ostaju u Hrvatskoj. Stanko Kovačević svoje proda bez problema. Čak i organizira da kupci sami beru jagode. 'Po sigurno povoljnijim cijenama nego na prodajnim mjestima i može se izvesti djecu malo, pogledati kako izgleda, gdje rastu jagode', kaže Kovačević.

Hoće li ova biljka spasiti potonulo hrvatsko gospodarstvo?

Jer dobra ideja prodaje proizvod. Osim 2,5 hektara jagoda ima hektar šparoga. Posebnost su bijele šparoge koje su najskuplje - 60 kuna po kilogramu.

Pored Ivanić Grada svoj plan za budućnost Tomislav Bilić osmislio je proizvodnjom soka i čaja od ljekovite aronije. Proda sve što proizvede. 'Na dva hektara imamo zasađeno 4.000 sadnica. Od kilaže bobica 60 % je sok. Aronija je voće s najviše antioksidanasa u sebi, ima ogromnu količinu vitamina i pomaže jako puno srčanim bolesnicima', objasnio je Tomislav Bilić, proizvođač aronije.

Cijene soka na tržištu iznose od 80 pa do čak 250 kuna po litri, ovisno o kvaliteti proizvoda. Potražnja je sve veća i veća, a količine još nema toliko da se to pokrije. Uz naklonost neba, za proizvodnju kamilice, aronije, šparoga, potrebna je i hrabrost proizvođača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook