Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijeme berbe

Hit-kulture u poljoprivredi: Jagode, aronija i kamilica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrijeme je berbe kamilice. Ali i još nekih kultura s kojima poljoprivrednici nemaju nikakvih problema s plasmanom.

Kamilica s polja u Pitomači uskoro će za Europsku uniju. 'Dva eura je cijena kilograma sušene kamilice, to je nekih 10 tisuća kuna po hektaru', rekao je proizvođač kamilice Bernard Drvenkar, za Dnevnik Nove TV.

Pročitajte i ovo Izabrao poljoprivredu - 1 Bolja Hrvatska David Pejić izabrao je poljoprivredu i nije požalio: "U pozadini mog uma uvijek je bila želja da se priključim obiteljskoj misiji" Slika nije dostupna Počela berba ZBOG 'BIJELOG ZLATA' OSMIJEH IM NE SILAZI S LICA 'Ovo je brand, to Europa traži'

Gotovo sve što proizvede na 800 hektara - Bernard izvozi. 'Isplativije je proizvoditi kamilicu za razliku od drugih kultura koje su već tradicionalne', dodaje Drvenkar.

Dok se kamilica izvozi, jagode ostaju u Hrvatskoj. Stanko Kovačević svoje proda bez problema. Čak i organizira da kupci sami beru jagode. 'Po sigurno povoljnijim cijenama nego na prodajnim mjestima i može se izvesti djecu malo, pogledati kako izgleda, gdje rastu jagode', kaže Kovačević.

Hoće li ova biljka spasiti potonulo hrvatsko gospodarstvo?

Jer dobra ideja prodaje proizvod. Osim 2,5 hektara jagoda ima hektar šparoga. Posebnost su bijele šparoge koje su najskuplje - 60 kuna po kilogramu.

Pored Ivanić Grada svoj plan za budućnost Tomislav Bilić osmislio je proizvodnjom soka i čaja od ljekovite aronije. Proda sve što proizvede. 'Na dva hektara imamo zasađeno 4.000 sadnica. Od kilaže bobica 60 % je sok. Aronija je voće s najviše antioksidanasa u sebi, ima ogromnu količinu vitamina i pomaže jako puno srčanim bolesnicima', objasnio je Tomislav Bilić, proizvođač aronije.

Cijene soka na tržištu iznose od 80 pa do čak 250 kuna po litri, ovisno o kvaliteti proizvoda. Potražnja je sve veća i veća, a količine još nema toliko da se to pokrije. Uz naklonost neba, za proizvodnju kamilice, aronije, šparoga, potrebna je i hrabrost proizvođača.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene