Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetsko, a domaće

Zahvaljujući Marijanu, Hrvatska je prva u svijetu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prva u svijetu u proizvodnji i kvaliteti kamilice. Dijelom su za to zaslužni članovi obitelji Mareković iz mjesta Lozan pokraj Virovitice.

Šest zaposlenih članova uže i šire obitelji svojim proizvodom osvajaju svijet. Imaju najveći kompleks u Europi i izvoze 95 posto robe. Marijan je hrvatski kralj kamilice. Prije 17 godina započeo je s proizvodnjom ljekovitog bilja.

Pročitajte i ovo Ljudi o akciji Bljesak - 3 Ponos i tuga Prošlo je 29 godina: "Koliko god je bilo teško, bilo je i ponosno" Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve"

"Najbolja berba se postiže kada se stvori na vrhu glavice jedan šeširić.Onda je to najkvalitetnija kamilica", rekao je Marijan Mareković.

EU još nije postigao kompromis o uredbi o organskoj hrani

Počeli su sa dvadeset hektara zemlje, danas imaju četiri stotine vlastite proizvodnje i šest stotina hektara od kooperanata.

"Ukupno godišnje proizvedemo oko 600 tona suhe kamilice i izvezemo van na europsko tržište", kazao je Mario Mareković.

Nakon berbe, kamilica se transportira u sušare. Kapacitet jedne sušnice je zapremnine 450 kilograma. Uz plin kao gorivo u sušarama koriste drvenu sječku. Šest je članova obitelji uključeno u posao.

"Pratim stope svojih obitelji, mame i tate. Mnogo me veseli tu sam od malena", rekla je Martina Tkalčec.

95 posto robe izvoze. Svaki je korak važan. Zapadnoeuropsko tržište traži i prepoznaje kvalitetu. Hrvatska je u malo čemu prva u svijetu, tako da pohvale obitelji Mareković pristižu sa svih strana. Njihovu plantažu pogledajte u prilogu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene