Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kada bi hrvatski građanin na raspolaganju imao neograničenu količinu novaca i ukoliko bi pri kupnji isključivo odlučivao na temelju kvalitete, što bi vozio, koju glazbu bi slušao?


Upravo završeno opsežno istraživanje QUDAL - Quality - DEEPMA, po prvi puta pokazuje preferencije, mišljenja i iskustva hrvatskih građana kada je riječ isključivo i samo o kvaliteti. Najviše ocjene za vrhunsku kvalitetu dobili su od Hrvata primjerice Mercedes, U2, Angela Merkel, Gibonni i hotel The Regent Esplanade.

Vezani članci Biljana Borzan (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Do ljeta proizvodi jednake kvalitete u cijeloj Europskoj uniji! Slika nije dostupna Hrvatsko kućanstvo najbrojnije u EU: Kod nas najviše odraslih ljudi živi - s roditeljima

Prilično očekivano za našu zemlju i podneblje, na prvom mjestu uvjerljivo se smjestio Mercedes. Nakon Mercedesa slijedi BMW, zatim Volkswagen, Opel, Audi, Peugeot. Zanimljivo je već i kod ove kategorije, što se vidi često i u drugim istraženim podgrupama, da našim građanima cijena nužno nije garancija niti čvrsti dokaz visoke kvalitete. Dokaz tome je činjenica da su naši sugrađani, Volkswagen i Opel smjestili ispred Audia.

Koje političare preferiraju?

Da Hrvati znaju prepoznati i kvalitetu političkih lidera potvrđuje i kategorija 'Političar / političarka u svijetu'. Na prvom mjestu ove grupe, prema glasovima naših sugrađana uvjerljivo se smjestila cijenjena njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nakon gospođe Merkel, s prilično velikim zaostatkom u broju glasova slijedi američki predsjednik Barack Obama, te zatim na trećem mjestu bivši predsjednik i aktualni premijer Ruske federacije - Vladimir Putin.

Kod kategorije svjetskih političkih lidera, bitno je napomenuti da je Angela Merkel, prvo mjesto osvojila s uvjerljivih 33,5 posto glasova, dok je trećeplasirani Putin uspio prikupiti jedva 1,7 posto.

U2, Gibonni i Parni Valjak na vrhu

O kulturološkim preferencijama i pojmovanju kvalitete naših sugrađana i sugrađanki odlično govore kategorije 'Strana glazbena grupa', a još i više 'Hrvatski pjevač / pjevačica', te 'Domaća glazbena grupa'.

Kada je riječ o stranim glazbenim grupama, na prvo mjesto po kvaliteti (QUality meDAL) istraživanja smjestila se irska grupa U2, zatim britanski The Beatles, potom Rolling Stones, te Red Hot Chili Pepers.

U kategoriji 'Hrvatski pjevač / pjevačica', gotovo očekivano, na prvo mjesto naši sugrađani i sugrađanke smjestili su prema kvaliteti svima omiljenog Zlatana Stipišića Gibonnija. Na drugom mjestu pozicionirao se legendarni Oliver Dragojević dok je treće mjesto pripalo Mate Miši Kovaču. Nakon Kovača slijede Severina, Nina Badrić te potom Jelena Rozga.

Zanimljivo je da se Mate Mišo Kovač, koji već dulje vrijeme nije intenzivno aktivan na hrvatskoj glazbenoj sceni smjestio na visoko treće mjesto. Jednako je tako iznenađujuće da su se medijski prilično eksponirana Severina i Jelena Rozga smjestile tek na četvrto, odnosno na šesto mjesto u ovom istraživanju gdje se ispitivala isključivo kvaliteta.

Od hrvatskih glazbenih grupa, prema kvaliteti, Hrvati najviše cijene Parni valjak - pokazuje QUDAL istraživanje. Drugo i treće mjesto u kategoriji 'Hrvatska glazbena grupa' dijele Prljavo kazalište i Magazin. Slijede TBF, Hladno Pivo te Colonia.