Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Točno izvještavanje

DORH vodi postupke za ratne zločine u logorima i zatvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je danas kako su županijska državna odvjetništva pokrenula kaznene postupke radi otkrivanja i procesuiranja počinitelja ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika.

Navodi se kako su protiv poznatih počinitelja neki postupci rezultirali osuđujućom presudom te dodaje kako se postupci vode protiv neposrednih počinitelja kao i protiv zapovjednika te da su u tijeku i postupci protiv nepoznatih počinitelja.

Na DORH-ovim mrežnim stranicama objavljeno je da se u odnosu na logore i zatvore vodi istraga protiv 62 osobe te da je protiv 108 osoba podignuta optužnica, dok je 27 osoba osuđeno.

Za kaznena djela ratnih zločina protiv civilnoga stanovništva pokrenuti su ili su u tijeku postupci za logore i zatvore: Stajićevo, Begejci, Srijemska Mitrovica, Niš, Stara Gradiška, kao i za Velepromet i za logore Manjača, Bileća, Morinje i Bučje pa za KDP Glina, logor Berak i zatvore u Kninu te u Dalju i Erdutu. U tijeku su postupci i za zatvor Vojnić, zatvore u Bijeloj, Đulovcu i u Velikoj Peratovici te za vojni zatvor u Nijemcima i Borovom selu.

U DORH-u napominju da su prikaz poduzetnih radnji objavili radi točnoga izvješćivanja javnosti o ne/pokretanju kaznenih postupaka za kaznena djela ratnih zločina počinjenih u logorima i zatvorima na teritoriju Republike Hrvatske i na štetu hrvatskih građana izvan njezina teritorija. (Hina)

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene