Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Državno odvjetništvo izvijestilo je da Hrvatska nikada nije mađarskom pravosuđu ustupila kazneni progon protiv predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija, te da Mađarska nikad nije vodila istragu protiv njega, zbog čega, ističu u DORH-u, nema zapreke za vođenje postupka, jer se ne radi o 'presuđenoj stvari', kako to tvrde mađarske vlasti.


'Republika Hrvatska nije nikada ustupila kazneni progon protiv osumnjičenog Z. T. H. nadležnom tijelu Mađarske pa s obzirom da nadležno tijelo Mađarske nije nikada vodilo istragu protiv Z. T. H., nema govora da bi se radilo o 'presuđenoj stvari', stoji u priopćenju DORH-a.

Vezani članci Slika nije dostupna MOL: Hernadi ne može iz Mađarske, ali vodit će MOL Slika nije dostupna Ministar Miljenić: O Hernadiju se nema što razgovarati

-->> MOL: Zbog 'kršenja ugovora' Hrvatska više nema pravo prvokupa, ali...

U DORH-u navode kako na temelju njima dostavljenih odgovora od mađarske strane proizlazi da nije provedena istraga protiv Hernadija u kojoj bi on imao status osumnjičenika, što dovodi u pitanje navode da je protiv njega u Mađarskoj pokrenut ili proveden odgovarajući kazneni postupak.

Stoga se, kažu, u smislu povelje o temeljnim pravima EU i praksi suda ne može smatrati da je Hernadi pravomoćno osuđen ni pravomoćno oslobođen u Mađarskoj za isto kazneno djelo. Zbog tog kaznenog djela, a riječ je o podmićivanju, Uskok protiv njega vodi istragu u Hrvatskoj, jer u Mađarskoj postupak protiv osumnjičenika za to kazneno djelo nije ni pokrenut niti proveden.

Samim time, nema zapreka za vođenje postupka protiv Hernadija kako se to u pojedinim napisima tvrdi, ističu u DORH-u, navodeći samo inicijale osumnjičenog Hernadija, za kojim su hrvatske pravosudne vlasti raspisale međunarodnu tjeralicu i Europski uhidbeni nalog. Sumnjiče ga da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

DORH je iznio i kronologiju slučaja, navodeći da je Uskok u predmetu Ina-Mol protiv Sanadera i ostalih, uključujući i Hernadija, još 10. lipnja 2011. donio nalog o provođenju istrage zbog primanja i davanja mita počinjenog na području Hrvatske. Tijekom provođenja istražnog postupka pravosudnom tijelu Mađarske upućivane su zamolnice radi ispitivanja Hernadija te uručivanja poziva.

No, tvrde u DORH-u, Hrvatska koja nikad nije ustupila kazneni progon protiv Hernadija Mađarskoj, nakon pokretanja istrage je u više navrata bezuspješno tražila od mađarskih vlasti međunarodnu pravnu pomoć, čemu nije udovoljeno.

DORH podsjeća da je u postupku ostvarivanja međunarodne pravne pomoći obavještavalo mađarsko pravosuđe te mu dostavilo preslike dokumentacije potrebne radi ispitivanja osumnjičenika po zamolnicama. No, dodaje, mađarska su pravosudna tijela dvaput odbila ispitati Hernadija u svojstvu osumnjičenika, a isto toliko puta i odbila uručiti poziv za njegovo ispitivanje u Hrvatskoj, pravdajući to zaštitom mađarskih nacionalnih interesa.

Vezano uz navode mađarskih nadležnih tijela o tome kako su proveli istragu u Mađarskoj, a na temelju dostavljene dokumentacije iz Hrvatske, u DORH-u kažu da imaju saznanja o odbijanju postupanja po zamolnici koja su bila navedena u odgovoru i priloženoj dokumentaciji.

Ističu kako su iz tih podataka utvrdili da je u Mađarskoj, nakon dobijanja zahtjeva za pružanje međunarodne pravne pomoći ispitivanja osumnjičenika, iniciran postupak radi utvrđivanja kaznenog djela, no Hernadi je tijekom postupka ispitan kao svjedok. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook