Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera "Dnevnice"

DORH traži dodatno skidanje imuniteta Tomislavu Sauchi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
DORH je od Mandatno-imunitetnog povjerenstva zatražio ukidanje imuniteta zastupniku SDP-a Tomislavu Sauchi.

U Mandatno imunitetno povjerenstvo stigao je još jedan zahtjev za skidajem imuniteta Tomislavu Sauchi, potvrdio je to za Novu TV predsjednik MIP-a HDZ-ov Žarko Tušek.

Pročitajte i ovo Robert Jankovics sjednica u utorak Predsjednik MIP-a otkrio što će s Banožićevim saborskim mandatom: "Postupit ću u dobroj vjeri" Remetinec - 2 Zbog lažiranja putnih naloga Remetinec od danas ima novog stanara! U zatvoru se mora pojaviti do kraja dana

U obrazloženju DORH-a kao razlozi se navode zloporaba položaja i krivotvorenje službene isprave. Sjednica MIP-a održat će se u četvrtak.

Podsjetimo, Tomislav Saucha, osumnjičenik je u aferi "Dnevnice" vezanoj za fiktivne dnevnice putem kojih se izvlačio novac iz Banskih dvora.

Bivši šef kabineta Zorana Milanovića tjedan je dana proveo u pritvoru.

Prema neslužbenim informacijama USKOK ranijim optužbama na Sauchin teret dodaje još neke nove sumnje, a istraga se širi i dosadašnju krunsku svjedokinju, Sandru Zeljko, tajnicu u uredima više premijera  koja je u Vladi radila sve do početka ožujka kada je otkriveno da su nezakonite isplate dnevnica nastavljene i nakon odlaska Sauche iz Banskih dvora.

Riječ je o zloporabi ovlasti na način da se jednoj osobi u vladinom uredu na temelju fiktivnog ugovora isplaćivao novac koji je kasnije ta osoba prosljeđivala trećoj osobi iz obiteljskog kruga Sandre Zeljko. Drugi se dio odnosi se na podizanje novca putem fiktivnih inozemnih dnevnica i navodnoj podjeli te gotovine između Sauche i Zeljko. Kriminalne radnje u samom uredu premijera koje se protežu u mandate nekoliko Vlada slažu se svi, treba što hitnije riješiti.

Kada je početkom ožujka u javnost procurila informacija da je Zeljko ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok u Banskim dvorima su objavili da je premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama. Isti je aninimni izvor iz Vlade tada kazao i da je nakon što je početkom veljače pokrenuta istraga protiv Sauche premijer Andrej Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se nezakonite isplate dnevnice događale i nakon Milanovićeve Vlade.

"Sabor će svakako skinuti imunitet Tomislavu Sauchi. Trebala bi istraga dakle biti što brža i temeljitija da dođemo do istine i da se nadoknadi šteta", poručuje predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Iako Sabor ne zasjeda sa skidanjem imuniteta se neće odugovlačiti.

"Zahtjev je stigao danas popodne. S obzirom da ovaj tjedan Hrvatski Sabor ne zasjeda pa sad da neki način i lakše zastupnici koji su članovi našeg povjerenstva organiziraju dogovorili smo da sjednica bude u četvrtak u 11 sati", kaže Žarko Tušek, predsjednik mandatno-imunitetnog povjerenstva.

Nekadašnji Sauchini stranački kolege tražit će da ta sjednica bude zatvorena za javnost.

Saucha i njegove odvjetnice danas nisu željele ništa komentirati.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene