Ivica Todorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Ivica Todorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL

DORH je otvorio istragu protiv Ivice i Ivana Todorića te predsjednika i člana uprave Nexusa zbog zajmova Agrokoru.


Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvorice državljana  (1973., 1976., 1951. i 1984.) koji se sumnjiče za kaznena djela protiv gospodarstva.

Vezani članci Ivica Todorić (Foto: Sanjin Strukić/Pixsell) Podignuta još jedna optužnica za Agrokor: Todorića i još 22 osobe tereti se za malverzacije teške više od 17 milijardi kuna Ivica Todorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Otvorena nova istraga protiv Todorića zbog zajmova Nexusa Agrokoru, koje tužiteljstvo smatra nezakonitima

Među osumnjičenima je i Ivica Todorić kojeg se sumnjiči zbog zajmova tvrke Nexus Agrokoru.

Osim Ivice Todorića, istragom su obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Prema optužbi, Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli su osumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

U nastavku pročitajte priooćenje DORH-a:

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenik počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ-a, a da su trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik počinili kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u vezi čl. 37. KZ/11. Osnovano se sumnja da su dva trgovačka društva počinila kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, a da je petookrivljeno trgovačko društvo počinilo još i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ/11 u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Postoji osnovana sumnja da su od 28. srpnja 2016. do 17. listopada 2016. u Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave i drugookrivljenik kao član uprave petookrivljenog trgovačkog društva iz Zagreba, koje upravlja jednim fondom (jedan od ulagatelja u taj fond je i jedno dioničko društvo iz koncerna iz Zagreba), na traženje trećeokrivljenika kao predsjednika uprave tog dioničkog društva i četvrtookrivljenika kao savjetnika predsjednika uprave i stvarno zaduženog za upravljanje riznicom tog dioničkog društva, počinili navedena kaznena djela.
Iako su okrivljenici bili svjesni da se novac ulagatelja mora koristiti za ulaganje u izglasani projekt, dio novca kojeg su ostali ulagači uplatili na račun fonda u jednoj banci, a potom ga upravitelj petookrivljenog trgovačkog društva doznačio šestookrivljenom trgovačkom društvu, drugookrivljenik kao predsjednik uprave šestookrivljenog trgovačkog društva i trećeokrivljenik kao predsjednik uprave tog dioničkog društva, su sklapnjem više ugovora o financijskom zajmu, isplatili tom dioničkom društvu novčana sredstva u vidu pozajmica, iako svjesni financijskih teškoća tog društva, a time i mogućnosti nastupa štete za ulagatelje u korist dioničkog društva.

Osnovano se sumnja da su na opisani način 17. kolovoza 2016. dioničkom društvu isplatili pozajmicu u iznosu od 22.500.000,00 kuna, a potom od 25. kolovoza 2016. do 17. listopada 2016. daljnje kratkoročne pozajmice u ukupnom iznosu od 95.000.000,00 kuna, od čega je dioničko društvo od 30. kolovoza 2016. do 5. listopada 2016. vratio pozajmice u iznosu od 70.000.000,00 kuna, dok je u preostalom nevraćenom dijelu od 47.500.000,00 kuna dioničkom društvu pribavljena nepripadna materijalna dobit, a za ulagatelje; čiji novac nije uložen sukladno zakonu, pravilima fonda i citiranim odlukama i ugovorima; nastupila je šteta.
Postoji osnovana sumnja da, kako bi prikrili takvo postupanje, u studenom 2016. godine navedene pozajmice nisu prikazali u kvartalnom izvješću o pojedinim ulaganjima za treći kvartal 2016. godine za fond, nakon čega su tako sastavljeno izvješće 11. studenoga 2016. dostavili ulagateljima.