Obavijesti Pretražite Navigacija
Nezakoniti zajmovi

DORH pokreno istragu protiv Ivice i Ivana Todorića te čelnika tvrtke Nexus

Ivica Todorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL)
Ivica Todorić (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Foto: Robert Anic/PIXSELL
DORH je otvorio istragu protiv Ivice i Ivana Todorića te predsjednika i člana uprave Nexusa zbog zajmova Agrokoru.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv četvorice državljana  (1973., 1976., 1951. i 1984.) koji se sumnjiče za kaznena djela protiv gospodarstva.

Pročitajte i ovo Ivica Todorić - 5 Postupak traje šest godina Ključni dokaz u slučaju Agrokor na klimavim nogama, Todorić: "On je potpisao, a nije stručan, nije završio fakultet, nije ni sudski vještak" Ivan Malenica Posao vrijedan 11 milijuna kuna "DORH je naručio vještačenje za Agrokor, sud odlučuje je li zakonito ili ne": Malenica o vrućoj temi

Među osumnjičenima je i Ivica Todorić kojeg se sumnjiči zbog zajmova tvrke Nexus Agrokoru.

Osim Ivice Todorića, istragom su obuhvaćeni i njegov sin Ivan Todorić te predsjednik uprave Nexusa Marko Lesić i član uprave Krešimir Ružđak.

Prema optužbi, Ivicu i Ivana Todorića tereti se da su potaknuli su osumnjičene šefove Nexusa da suprotno odgovarajućim zakonskim odredbama, bez znanja ulagatelja i protivno odluci Povjereničkog odbora daju ukupno 117,5 milijuna kuna zajma Agrokoru, iako su ta sredstava bila strogo namijenjena za ulaganje u tvrtku Zagreb-Montaža.

U nastavku pročitajte priooćenje DORH-a:

Osnovano se sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenik počinili kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ-a, a da su trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik počinili kazneno djelo poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. u vezi čl. 37. KZ/11. Osnovano se sumnja da su dva trgovačka društva počinila kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. KZ-a u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, a da je petookrivljeno trgovačko društvo počinilo još i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. KZ/11 u vezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela.

Postoji osnovana sumnja da su od 28. srpnja 2016. do 17. listopada 2016. u Zagrebu, prvookrivljenik kao predsjednik uprave i drugookrivljenik kao član uprave petookrivljenog trgovačkog društva iz Zagreba, koje upravlja jednim fondom (jedan od ulagatelja u taj fond je i jedno dioničko društvo iz koncerna iz Zagreba), na traženje trećeokrivljenika kao predsjednika uprave tog dioničkog društva i četvrtookrivljenika kao savjetnika predsjednika uprave i stvarno zaduženog za upravljanje riznicom tog dioničkog društva, počinili navedena kaznena djela.
Iako su okrivljenici bili svjesni da se novac ulagatelja mora koristiti za ulaganje u izglasani projekt, dio novca kojeg su ostali ulagači uplatili na račun fonda u jednoj banci, a potom ga upravitelj petookrivljenog trgovačkog društva doznačio šestookrivljenom trgovačkom društvu, drugookrivljenik kao predsjednik uprave šestookrivljenog trgovačkog društva i trećeokrivljenik kao predsjednik uprave tog dioničkog društva, su sklapnjem više ugovora o financijskom zajmu, isplatili tom dioničkom društvu novčana sredstva u vidu pozajmica, iako svjesni financijskih teškoća tog društva, a time i mogućnosti nastupa štete za ulagatelje u korist dioničkog društva.

Osnovano se sumnja da su na opisani način 17. kolovoza 2016. dioničkom društvu isplatili pozajmicu u iznosu od 22.500.000,00 kuna, a potom od 25. kolovoza 2016. do 17. listopada 2016. daljnje kratkoročne pozajmice u ukupnom iznosu od 95.000.000,00 kuna, od čega je dioničko društvo od 30. kolovoza 2016. do 5. listopada 2016. vratio pozajmice u iznosu od 70.000.000,00 kuna, dok je u preostalom nevraćenom dijelu od 47.500.000,00 kuna dioničkom društvu pribavljena nepripadna materijalna dobit, a za ulagatelje; čiji novac nije uložen sukladno zakonu, pravilima fonda i citiranim odlukama i ugovorima; nastupila je šteta.
Postoji osnovana sumnja da, kako bi prikrili takvo postupanje, u studenom 2016. godine navedene pozajmice nisu prikazali u kvartalnom izvješću o pojedinim ulaganjima za treći kvartal 2016. godine za fond, nakon čega su tako sastavljeno izvješće 11. studenoga 2016. dostavili ulagateljima.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene