Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski zahtjev

DORH od Haaga zatražio dokaze sa suđenja Stanišiću i Simatoviću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državno odvjetništvo je od Haškoga suda i njegova tužiteljstva zatražilo dostavu dijela dokumentacije i dokaza sa suđenja bivšim čelnicima srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića.

Državno odvjetništvo je od Haškoga suda i njegova tužiteljstva zatražilo dostavu dijela dokumentacije i dokaza sa suđenja bivšim čelnicima srbijanske službe državne sigurnosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića, koji su prekjučer oslobođeni u Haagu, a radi korištenja tih dokumenata u kaznenim postupcima za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

DORH je na svojim internetskim stranicama objavio kako je jučer od Haškog suda i Ureda tužiteljstva tog suda zatražio dostavu dijela dokumentacije i dokaza iz predmeta protiv Stanišića i Simatovića koji se odnose na ratne zločine počinjene na području Hrvatske.

Pročitajte i ovo Rafael Krešić i Dina Čevid "Bit će teško dokazati optužbe" Odvjetnik upozorio na probleme u slučaju Matanić: Otkrio sljedeće poteze policije i tko može podnijeti kaznenu prijavu Kaznena prijava protiv redatelja Dalibora Matanića - 1 DORH istražuje Pala je prva kaznena prijava u slučaju Dalibora Matanića: "Sve te žrtve će ostati obilježene za ostatak svog života"

Taj je zahtjev, ističe, upućen radi daljnjeg državnoodvjetničkog postupanja odnosno korištenja u kaznenim postupcima zbog ratnih zločina u kojima nadležna županijska državna odvjetništva već postupaju ili pak mogućeg formiranja novih predmeta vezano za podatke kojima se do sada nije raspolagalo.

>> Stanišić i Simatović sretni zbog presude

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u četvrtak je nepravomoćno oslobodio bivšeg šefa srbijanske službe državne sigurnosti (SDB) Jovicu Stanišića i bivšeg zapovjednika jedinice za specijalne operacije SDB-a Franka Simatovića odgovornosti za zločine koje su u Hrvatskoj i BiH počinile srbijanske paravojne jedinice, ocijenivši da im ona nije dokazana.

Sud je nedvojbeno utvrdio da su srbijanske paravojne jedinice navedene u optužnici, od Crvenih beretki, preko policije SAO Krajine do Srpske dobrovoljačke garde i Škorpiona, počinile ratne zločine, od progona, preko ubojstava do deportacija i prisilnog premještanja. No, utvrdio je i kako nakon razmatranja dokaza i argumenata strana u postupku nije dokazana odgovornost Stanišića i Simatovića za te zločine te ih je oslobodio po svim točkama optužnice i naložio njihovo trenutno oslobađanje iz pritvora.

>> Simatović i Stanišić vratili se u Beograd, nije ih dočekao nitko iz državnog vrha

Iznenađen oslobađajućom presudom, zagrebački odvjetnik Anto Nobilo je nakon njezina izricanja izjavio kako iz njegovih općih saznanja iz vremena rata nedvojbeno proizlazi da je SDB sa Stanišićem i Simatovićem na čelu bio glavna poluga Slobodana Miloševića preko koje je vodio pobunu Srba u Hrvatskoj. 'To je na neki način bilo notorno i tko god se bavio tim problemima smatrao je da je to izvan svake sumnje', izjavio je Nobilo.

Ustvrdio je kako je veza srbijanskih tajnih službi s ratom u Hrvatskoj utvrđena još 1991. kada je uhićen Željko Ražnatović Arkan, kod kojega je pronađena strojnica s brojem što ga je zadužila vojna kontra-obavještajna služba KOS. Nobilo je istaknuo da je kasnije upravo Simatović preuzeo sve paravojne jedinice od 'Belih orlova' do 'Arkanovaca' i 'Crvenih beretki' te da su sve godinama bile pod njegovom upravom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene