Jutros u osam sati u Donjem Miholjcu počeo je prosvjed ratara i seljaka nezadovoljnih državnom politikom.


Seljaci su započeli su jutros najavljeni prosvjed zbog smanjenja državnih poticaja za 40 posto te neisplatu 205 milijuna kuna državnih poticaja za 2008. godinu. Okupljene seljake u Donjem Miholjcu posjetili su osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo i osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić te podržali njihove zahtjeve i ohrabrili ih toplim napicima i hranom. Seljaci i ratari, sukladno s policijskim priopćenjem koje je jučer izdano, prosvjedom neće i ne smiju blokirati promet na državnim i magistralnim cestama. Kroz nekoliko sati spremaju prosvjednu povorku na traktorima koja će proći kroz središte Donjeg Miholjca.

Vezani članci Slika nije dostupna Slavonskim selima haraju kradljivci voćnjaka i oranica Slika nije dostupna 'Ili dogovor u srijedu ili blokada uvoza proizvoda'

Zvonimir Golinac, predsjednik Seljačkog saveza podžupanijske organizacije Donji Miholjac za Dnevnik.hr je istakao kako podupiru svoje kolege u Požegi te prosvjedom izražavaju nezadovoljstvo državnom politikom prema poljoprivrednicima. 'Trenutno ima nekih 60 do 70 traktora i zasad planiramo miran prosvjed, odnosno prolazak kroz Donji Miholjac', rekao je Golinac.

Točno u podne članovi Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije spremaju se za prosvjed na državnoj cesti Vinkovci-Jarmina. Njihovi su zahtjevi identični zahtjevima seljaka u Donjem Miholjcu. Tomislav Pokrovac, predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Vukovarsko-srijemske županije, za Dnevnik-hr je rekao kako će prosvjednici na traktorima i prije podneva biti u Vinkovcima te kako od prosvjeda neće odustati sve dok konkretan dogovor bude na stolu. 'Ovim putem poručujem ministru Čobankoviću da mora uvažavati vođe saveza seljaka Vukovarsko-srijemske županije, mora ih respektirati i shvaćati kao legalno izabranu opciju. Sve dok ministar Čobanković pregovara isključivo s Mavrovićem, Laslom i takvim igračima, mi s njim ne želimo pregovarati', rekao je Pokrovec.

Treći je dan prosvjeda seljaka u Požegi koji poručuju kako ne odustaju sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi.

>> VIDEO: Seljaci najavili blokadu cesta do daljnjeg

U 13 sati ministar poljoprivrede Petar Čobanković sazvao je sastanak s čelnicima poljoprivrednih udruga na temu stanja u ratarstvu. Sastanku neće prisustvovati predstavnici poljoprivrednih udruga koje su trenutno u prosvjedu.