Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko će u Sabor?

Domovinski pokret o sapunici s Ružom Tomašić i Robertom Pauletićem: "Izborni zakon mora se mijenjati"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Domovinski pokret komentirao na društvenoj mreži događanja oko zamjene Ruže Tomašić u Saboru. Kažu da će poštivati zakone i odluke saborskih tijela, no da Izborni zakon treba mijenjati.

Iako je dogovor prije izbora bio da u Sabor umjesto eurozastupnice Ruže Tomašić ide Marko Milanović Litre kao njezin zamjenik, Pauletić je na izborima dobio puno više preferencijalnih glasova - 3907 nego Litre, koji ih je dobio samo 19. O svemu se oglasio i Domovinski pokret, koji smatra da se Izborni zakon mora mijenjati.

Pročitajte i ovo Ivan Penava i Andrej Plenković Salve uvreda VIDEO Pogledajte kako su se donedavno častili Plenković i DP, a sad dogovaraju koaliciju: "To su kvarni ljudi, zli! S njima nećemo imati posla" Ivan Penava "nismo trgovci foteljama" Oglasio se Domovinski pokret: "Točno je da nas zovu sa svih strana..."

"Izborni zakon se mora mijenjati

U slučaju mandata koji je na listi Domovinskog pokreta i partnera u X. izbornoj jedinici osvojila Ruža Tomašić (Hrvatski suverenisti, HKS), Domovinski pokret poštovat će zakone i zakonom temeljene odluke saborskih tijela, kakve god bile.

Kako bismo trajno osigurali da se volju građana i njihove preferencijalne glasove uvijek uvažava i poštuje, zalagat ćemo se za promjenu izbornoga zakona, na način da kao zamjena u Sabor ulazi kandidat s najviše preferencijalnih glasova. Takav je način određivanja zamjene u konačnici najmoralniji i najpošteniji.

Naposljetku, valja razjasniti i predizborni dogovor. Prema njemu, Hrvatski suverenisti su u X. izbornoj jedinici dogovorili drugo, a ne prvo mjesto na listi. Unatoč tome, Domovinski pokret naknadno je u svrhu kreiranja što kvalitetnije liste kandidata suverenistima ustupio još bolje, prvo mjesto na listi, a drugo je pripalo Robertu Pauletiću, što je on gospodski prihvatio.

Pauletić je time pokazao da mu fotelja nije najbitnija, a Domovinski pokret demonstrirao je svoju političku širinu i dobru volju za suradnju i zajedništvo. Jednak stav zauzeli bismo i da je situacija obratna", napisali su iz Domovinskog pokreta na Facebooku.


Podsjetimo, sukob je nastao nakon što je Ruža Tomašić poručila da će zamrznuti svoj mandat u Saboru zbog onog u Europskom parlamentu, a za svog zamjenika u dogovoru s Domovinskim pokretom odredila je drugog kandidata svoje stranke HKS na listi u 10. izbornoj jedinici. Riječ je o Marku Milanoviću Litri.

Zbog toga se pobunio Robert Pauletić, koji je kao i Tomašić osvojio velik broj preferencijalnih glasova.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene