Podaci pokazuju kako je od pristupanja Hrvatske Europskoj uniji dramatično narastao uvoz, a domaća proizvodnja u stalnom je padu.


Rezultati inspekcije i kontrole mesa u 10 distributivnih centara još nisu gotovi. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je kako će javnost o svemu obavijestiti, no već sada kaže, bilo je i velikih nepravilnosti, a odgovorne će kazniti.

Reporter Dnevnika Nove TV Vjekoslav Đaić istražio je koliko smo ove godine uvezli mesa. Kad govorimo o mesu, živim životinjama, mlijeku i jajima, u prvih 6 mjeseci ove godine uvoz je iznosio 277 milijuna eura, a izvoz 113 milijuna eura. Znači, u prvih pola godine, hrvatskih je proizvoda u svijet otišlo upola manje nego ih je iz svijeta došlo k nama.

Uvoz i izvoz u prvih šest mjeseci (Foto: Dnevnik.hr)

No, kad smo kod naše proizvodnje, ako se uspoređuje razdoblje od 2012. do 2015., dakle, i razdoblje od kada smo postali članica Europske unije, hrvatska proizvodnja u sektoru mesa i mlijeka, pada. I to značajno. Podaci Croatiastočara kažu ovako: u te tri godine, proizvodnja govedine pala je za 10 posto, svinjetine za 24, a proizvodnja mlijeka za 15 posto. Rasla je jedino proizvodnja mesa peradi, za 1 posto, i iznosila je 82 tisuće tona.

Proizvodnja od 2012. do 2015. (Foto: Dnevnik.hr)

Isto vremensko razdoblje, isti proizvodi, ali sada gledamo uvoz. Croatiastočar kaže: u Hrvatsku je ušlo nevjerojatnih 91 posto više govedine. Povećao se i uvoz svinjskog mesa za 82 posto. Rastao je i uvoz mlijeka, za 70 posto. Po nekakvoj gruboj računici, svaka druga litra mlijeka ili mliječnog proizvoda je uvozna. Ništa ne zaostaje ni uvoz mesa peradi. On je u tri godine narastao za 34 posto.

Uvoz od 2012. do 2015. godine (Foto: Dnevnik.hr)