Lijekovi, ilustracija
Lijekovi, ilustracija Foto: Josip Regović/Pixsell

USKOK je podignuo optužnicu protiv liječnika i zaposlenika jednog trgovačkog društva zbog sumnje u mito. Istražuje se je li liječnik pacijentima davao zamjenske lijekove drugog proizvođača u zamjenu za naknadu od 3500 kuna te time oštetio HZZO za gotovo deset tisuća kuna.


USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti.

Vezani članci Haker za računalima Dnevnik Nove TV doznaje: Osječki suci nisu prošli sigurnosne provjere više od deset godina Zdravko Mamić i osječki suci - 4 USKOK pregledao imovinu osječkih sudaca, Mamić o nedostatku dokaza: "Pa nisam mu rekao daj da te uslikam kako ti dajem dvjesto hiljada“

Optužnicom se prvookrivljeni liječnik primarne zdravstvene medicine i drugookrivljeni zaposlenik jednog trgovačkog društva terete da su se u Gregurevcu dogovorili da će liječnik za 3500 kuna naknade svojim pacijentima umjesto drugih sličnih proizvoda propisivati lijekove i pripravke firme u kojoj je zaposlen drugi okrivljenik.

Nakon toga je liječnik većem broju svojih pacijenata koji su imali preporuku specijalista propisivao upravo te proizvode za što je na svoj bankovni račun primio uplatu u dogovorenom iznosu.

Uz to, prvookrivljeni se tereti da je, protivno uvjetima iz Osnovne liste lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, propisao recepte za primjenu istih lijekova i pacijentima za koje je znao da nemaju preporuku specijalista za njihovu primjenu čime je HZZO oštetio za 9.144,08 kuna.