Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrlo napeta godina

FOTO PREGLED Dramatična događanja koja su obilježila Hrvatsku u 2015.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku svakodnevicu u 2015. obilježili su brojni zanimljivi i dramatični događaji. Podsjetimo na neke od njih.

Godinu na izmaku prvi je obilježio dramatičan finiš u izbornoj noći za predsjednika RH, u kojem je u najtjesnijoj pobjedi od samostalnosti prvom Predsjednicom Hrvatske postala Kolinda Grabar Kitarović. Njezin srdačan zagrljaj s šefom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ovjekovječile su i kamere.

Pročitajte i ovo Darijo Brzoja - Vremenski pregled godine - 4 Turbulentno vrijeme Priroda ne prašta, godinu obilježili i vremenski ekstremi: Nakon potresa snijeg, kiše, smog i poplave Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Pregled godine Ivane Petrović Proslavili smo Božić, ide Nova godina: Kad stavimo u omjer dobro i loše, uvijek prevagne dobrota

Odnedavni saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić, šef Živog zida, 2015. je bio vrlo aktivistički aktivan. Njegovo prisilno iznošenje s mjesta deložacija bila je česta pojava u medijima. Ovdje ga policija odnosi tijekom deložacije obitelji Krčmar u Miljeničkoj 44 u Zagrebu.

Relativna izborna pobjeda HDZ-a na parlamentarnim izborima 2015., u redovima te stranke dočekana je s oduševljenjem, koje su neki okarakterizirali tipičnim samo za HDZ. Evo jednog podsjetnika.

Papa Franjo je 2015. posjetio i BiH, na opće oduševljenje mnogih vjernika. To je ukupno treći papinski posjet BiH, a prethodna dva su bila pokojnog Ivana Pavla II.

Hrvatska je od ove godine ponovno uvela svečani mimohod Hrvatske vojske povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 20. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja. Iako su se prije same proslave podizale kontroverze oko tog događaja, on je prihvaćen s oduševljenjem kod građana.

najveće iznenađenje parlamentarnih izbora 2015. godine jest nestranačka grupacija Most nezavisnih lista. S osvojenih 19 mandata na izborima, iznenadili su sve na hrvatskoj političkoj sceni, ali, kasnije se pokazalo i sami sebe. S 19 su trenutno pali na 15 mandata, no u izbornoj noći Božo Petrov i Drago Prgomet izgledali su nepobjedivo.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić 2015. je završio u Uskoku i pritvoru, no ubrzo je pušten na slobodu.

Premijer na odlasku Zoran Milanović je povodom Dana Pregrade pokazao svoje vještine baratanja oružjem tijekom manifestacije Kostelska uskrsna pistola.

Karlovac su i u 2015. pogodile katastrofalne poplave, no kao što se može i vidjeti na jednoj od mnogobrojnih fotografija iz tih poplava, na muci se poznaju junaci.

Na Uskokov red za ispitivanje došao je i Zdravko Mamić, koji je sredinom studenoga i završio u pritvoru. USKOK Zdravka Mamića, njegovog sina Marija, Vrbanovića, Krotu i Stipančića tereti za utaju poreza, primanje i davanje mita te zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. U međuvremenu ga je sud pustio da se brani sa slobode - uz jamčevinu.

Tijekom ljeta na poluotoku Pelješcu bjesnili su katastrofalni požari, no vatrogasci i gasitelji su po tko zna koji put pokazali da neće pokleknuti niti pred najvećim izazovima. Svaka im čast na borbi s ovakvim stihijama.

Hrvatsku je krajem studenoga posjetio i američki potpredsjednik Joe Biden, koji je kao počasni gost sudjelovao na summitu Brdo-Brijuni te naznačio povratak interesa SAD-a u regiju.

"Ćaća se vraća", sarkastično se najavljivalo po društvenim mrežama, a onda se isto i dogodilo. Bivši premijer Ivo Sanader pušten je da se od optužbi brani sa slobode. U pritvoru se nalazio od studenog 2012. godine.

U Crkvi sv. Marka zabilježen je ovaj vrlo ružan trenutak u kojem branitelji, koji su dotad mirno prosvjedovali u navedenoj crkvi, nasrću na pripadnika specijalne policije te ga guše. Javnost je taj događaj okarakterizirala kao sramotan.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene