Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novo usklađivanje

Dobre vijesti za umirovljenike: Poznato koliko bi im trebale rasti mirovine

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Nakon što su poznati podaci Državnog zavoda za statistiku o prosječnoj plaći u svibnju i inflaciji u lipnju, sada se pojavio konkretan izračun kako će se to reflektirati na rast mirovina.

Analitičar Hrvatske stranke umirovljenika Željko Šemper izračunao je kako bi s novim podacima, stopa usklađivanja trebala biti 8,28 posto. Procjenjuje da bi povišica za umirovljenike u konačnici mogla iznositi rekordnih osam i pol posto.

"Stopa rasta bruto plaća I.-V. mjesec 2023. u odnosu na VII.-XI. mjesec 2022. godine iznosi 10,5 posto. U ponedjeljak je DZS objavio i podatke o kretanju potrošačkih cijena (inflacije) za lipanj, pa stopa promjene prosječnog indeksa (I. polugodište 2023. u odnosu na II. polugodište 2022. godine) iznosi 3,1 posto. Iz tih podataka prema formuli 70:30, postotak usklađivanja s krajem svibnja iznosi 8,28 posto", pojasnio je Šemper za Mirovinu.hr.

Smatra da se ovaj postotak neće smanjivati. Konačna stopa usklađivanja, po svemu sudeći rekordna, bit će poznata krajem kolovoza, kad stignu podaci o plaćama u lipnju, a HZMO donese konačnu odluku.

Pročitajte i ovo Žedna ženka čaglja u Sisku Dirljivi trenutak VIDEO Ženka čaglja došla u grad, a mještanka je napravila nešto što se mnogi ne bi usudili: "Kako te neće ganuti ovaj prizor"

Zadnje proljetno usklađenje mirovina provedeno je u ožujku, s primjenom za prvih šest mjeseci ove godine, i iznosilo je 5,37 posto. S ovim novim povećanjem od 8,5 posto, prosječna mirovina koja je u lipnju iznosila 467,53 eura, porasla bi za gotovo 40 eura.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene