Novi problemi između Agrokorovih dobavljača i bankara oko problema regresnih mjenica.


Dio dobavljača putem medija je najavio tužbe protiv nekih banaka. Dobavljači tvrde da su neke banke Agrokoru odavale poslovnu tajnu koliko se dobavljač još može zadužiti kod te banke.

Nakon toga, kako tvrde, Agrokor bi od dobavljača tražio da putem sustava mjenica kreditira koncern u tom iznosu. Iz Agrokora su zasad bez komentara dok dio banaka odlučno odbacuje navode dobavljača.

''Erste banka i Erste Factoring posluju u skladu s pozitivnim propisima Republike Hrvatske, uključujući i zakonske odredbe o čuvanju bankovne tajne. Shodno tome, odlučno odbacujemo zlonamjerne insinuacije o odavanju povjerljivih podataka o poslovanju i bonitetu bilo kojeg klijenta trećoj strani'', priopćili su iz Erste banke.

''Raiffeisenbank Austria d.d. (RBA) smatra navode o odavanju poslovne tajne, u potpunosti neutemeljenima, te iste odbacuje. Sve članice Raiffeisen grupe u Hrvatskoj, uključujući Raiffeisen Factoring u potpunosti se pridržavaju zakonskih obveza i propisa, pa tako i zakonske obveze čuvanja bankarske tajne'', obavijestili su u RBA.

Podsjetimo, guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je da poteškoće u vezi s Agrokorom ne ugrožavaju bankarski sustav u Hrvatskoj, napomenuvši da bi u "najgorim scenarijima" neke od banaka trebale dodatnu dokapitalizaciju.

Ali, analiza HNB-a objavljena jučer pokazala je, između ostalog, da bi kriza u Agrokoru mogla utjecati na cjelokupno gospodarstvo.

U slučaju da restrukturiranje Agrokora prođe uspješno mogao bi se smanjiti inozemni dug, a izvoz i strana ulaganja mogli bi porasti. U slučaju neuspješnog restrukturiranja moguća je stagnacija gospodarstva, porast nezaposlenosti, smanjenje investicija i potrošnje, te negativni kreditni rejting.