Nevrijeme (Foto: Arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL)
Nevrijeme (Foto: Arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL) Foto: Arhiva/Grgo Jelavic/PIXSELL

Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasto i crveno upozorenje za čitavu hrvatsku obalu i priobalje. Mjestimice se očekuju orkanska bura s naletima vjetra od 110 kilometara na sat.


Meteoalarm je u narančastom i crvenom za čitav jug zemlje, a do kraja dana očekuje se dramatična promjena vremena od Istre do Dubrovnika, uz jake udare bure, čiji naleti vjetra mogu dosegnuti i 110 kilometara na sat.

Vezani članci Kiša u Zagrebu - 1 Stiže velika promjena vremena: Bit će kišno, vjetrovito i hladno, danas suho samo u jednom dijelu zemlje Jesen u Zagrebu, ilustracija - 4 Do nedjelje ćemo uživati u lijepom vremenu, a onda drastičan zaokret – dolazi nam velika hladnoća, grmljavinsko nevrijeme, a ponegdje i snijeg!

Prema upozorenju DHMZ-a, vremenske promjene nastupit će između podneva i 15 sati. Krajem dana očekuje se osjetno zahlađenje uz slabu oborinu, ponajprije u višem gorju, gdje može prelaziti u snijeg.

Crveni alaram upaljen je za područja Kvarnera, Velebitskog kanala i Sjeverne Dalmacije, gdje se očekuje dramatično jačanje bure.

"Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti, obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju DHMZ-a.

Subota će prema meteoalarmu izgledati još gore jer je crveni alarm upaljen za čitavo priobalje, dok je narančasti alarm na snazi za Liku i dijelove Gorskog kotara.

Temperature će u subotu u kontinentalnoj Hrvatskoj ponovno pasti ispod ništice, mjestimice i do -6 stupnjeva.

Prevladavat će pretežno sunčano, hladno i vrlo vjetrovito. U unutrašnjosti se očekuje umjeren i jak sjevernoistočni vjetar, u višem gorju s olujnim udarima, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima koja će pojačavati osjet hladnoće. Jutarnja temperatura većinom će mjeriti između -6 i -2, duž obale od -1 do 3 Celzijeva stupnja. Najviša dnevna temperatura bit će između -1 i 4 u unutrašnjosti te od 3 do 6 Celzijevih stupnjeva na Jadranu.