Kao što je jučer Nova TV ekskluzivno objavila, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u sklopu zagrebačkog adventa otvara vrata Vile Prekrižje.


Božićna priča na Pantovčaku kreće drugog prosinca. Građanima će biti organiziran prijevoz. Ekipa Dnevnika Nove TV provjerila je i koliki je to sigurnosni izazov.

Vezani članci Kolinda Grabar-Kitarović o pomilovanju Bandića (Foto: Dnevnik.hr) Kolinda Grabar-Kitarović na pitanje o Bandiću: ''Jeste li ozbiljni novinari ili Radio Mileva?'' Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Predsjednica krenula u kampanju: "Nisam salonski političar, ne zanimaju me crveni tepisi i sjedenje u uredu"

Vila prekrižje otvorit će vrata građanima. Ta drvena ljepotica sa slamnatim krovom osvanut će u božićnom tradicionalnom ruhu. "Ovo je uistinu veliki projekt koji zajedno s Gradom Zagrebom i Uredom predsjednice radimo za ovogodišnje izdanje Adventa u Zagrebu. Uistinu smo radosni da smo dio projekta i u Vili prekrižje", ističe Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba.

Vila se inače koristi za službena primanja i sastanke. Tako se tu nebrojeno puta sastao državni vrh. Organiziraju se svečani ručkovi i večere. U podrumu je vinoteka, a na katu apartmani i saloni. U njoj prevladava rustikalni namještaj od punog drveta.

"Ideja ovog lijepog adventa u Vili Prekrižje jest da se pokaže naš tradicijski Božić. Detalje još ne bih otkrivala, ali bit će uistinu predivno", kaže Bienenfeld.

Stručnjak za sigurnost Mate Laušić bio je u osiguranju prvog hrvatskog predsjednika. Jako dobro poznaje kompleks Predsjedničinog ureda u sklopu kojeg je i Vila Prekrižje. Za sigurnosni sustav, smatra, bit će to poprilično velik izazov. Grupe građana, kaže, morat će biti organizirane, s vodičima. Pri ulasku prolazit će kontrolu.

"To podrazumijeva i protočni rendgen i metal detektorska vrata, znači neki body check koji će se morati napraviti u svim nekim prostorima koji se štite", kaže Laušić.

Dosadašnjih godina u mandatima predsjednika Josipovića i Mesića građani su obilazili glavnu zgradu - Vilu Zagorje. Dolazili su na tradicionalnu kavu. Aktualna predsjednica brzo je odustala od tog običaja. Ona se s građanima druži na terenu. Izmješta ured po cijeloj Hrvatskoj.

No ove će godine prvi put sudjelovati u zagrebačkom adventu. Božićna priča u Vili Prekrižje počet će drugog prosinca, kada službeno i počinje Advent u Zagrebu. "Pozivamo sve koji će petkom i subotom boraviti u Zagrebu da dođu i vide lijepu vilu, pogotovo u 12. mjesecu kada će ona zabljesnuti našim poznatim zagrebačkim božićnim sjajem", kaže Bienenfeld.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr