Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako su stekli novac?

Dnevnik Nove TV doznaje: 14 Hrvata mora dokazati odakle im 1,7 MILIJARDI kuna ušteđevine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poreznicima i istražiteljima važno je dokazati porijeklo silnog novca na stranim računima.

14 građana Hrvatske koji imaju račune s ušteđevinom od 1,7 milijardi kuna u zemljama EU mora u sljedećih 10 dana Poreznoj upravi i USKOKU dokazati porijeklo novca kojim su stekli toliku ušteđevinu. Oni su samo na kamatama prošle godine dobili 50 milijuna kuna, doznaje Dnevnik Nove TV. Ako se, primjerice, uzme kamata od 5 posto, dolazi se do moguće ušteđevine 14 Hrvata s „sumnjivom ušteđevinom“ od 1,7 milijardi kuna.

Pročitajte i ovo Skijanje za početnike: Evo kako odabrati najbolje skije, koje osnove trebate znati i na kojim je ski stazama najbolje krenuti udarni skijaški tjedan Na skijanje će više Hrvata nego lani, za to će morati dublje posegnuti u džep Mislav Bago razgovara s čelnikom SDSS-a Miloradom Pupovcem (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Gost Dnevnika Nove TV Pupovac o Bandićevu širenju kluba zastupnika: "Ne bi me iznenadilo da on ima ambicije veće od ovih"

Hrvatska je kao članica EU dobila podatke iz 19 zemlja o računima koje imaju građani naše zemlje. Svi oni morat će ubrzo službama reći gdje su platili porez na štednju. No, poreznicima i istražiteljima ipak je važnije doznati porijeklo te imovine. Stoga su izdvojili 20 računa s najvećim iznosima i kod njih 14, uspoređivanjem baza podataka, došli do prvih indicija da je gotovo nemoguće da su isti uspjeli sa svojim primanjima živjeti i toliko uštedjeti.

Lalovac: Skriveni računi u inozemstvu su "siva ekonomija"

Tih 14 građana mora dokumentima dokazati kako su stekli taj novac, bilo da su u pitanju ugovori o nasljeđivanu ili, primjerice, pozajmice. Sudbina svakog od njih mogla bi biti poznata do početka lipnja. Do tada bi službe trebale doznati je li sve s ušteđevinom „čisto“ ili su se sumnje ostvarile i navedeni građani ne mogu dokazati porijeklo novca uplaćenog u štednju.

U tom, za njih najgorem scenariju, država im može oduzeti porez od 40 posto. Kad je u pitanju ovih 1,7 milijardi kuna, porez bi iznosio 690 milijuna kuna poreza. A to je samo prvih 20 provjerenih računa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene