Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Divjak o maturi:

"Treba još puno raditi kako bi veći broj učenika zadovoljio minimalne kriterije"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izrazila je u srijedu zadovoljstvo ovogodišnjom državnom maturom i pomakom prema STEM području, iako treba još puno raditi kako bi što veći broj učenika zadovoljio minimalne kriterije, a kako bi bilo više boljih rezultata.

 

Pročitajte i ovo Studenti, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) bez odvojenog ocjenjivanja Zbog loših rezultata državne mature stiže velika promjena: "Nije u redu da netko padne cijelu maturu sam zato što je pao esej" Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i Martina Bolšec Oblak (Foto: Dnevnik.hr) O stanju u resoru Ministrica Divjak o lošim rezultatima državne mature: "Ovo treba razuvjeriti sve koji su tvrdili da je naš sustav dobar"

"Zadovoljna sam da smo i ovu državnu maturu završili uspješno, a veseli me posebno pomak interesa prema STEM područjima, fizici, kemiji i biologiji", izjavila je Divjak nakon potpisivanja ugovora za projekt "Hrvatski znanstveni i obrazovni oblak (HR-ZOO)".

Pohvalila je i to što su izvrsni rezultati zabilježeni u svim dijelovima Hrvatske, što znači da centri izvrsnosti postoje po cijeloj Hrvatskoj. Međutim, ističe ministrica, treba još puno raditi na određenim područjima.

"Još puno moramo raditi na tome da postižemo ujednačene rezultate, odnosno da je sve veći postotak učenika u stanju zadovoljiti minimalne kriterije, jer to je karakteristika uređenoga sustava. Jednako tako da imamo sve više boljih rezultata, što bi značilo da smo spremni ne samo na reprodukciju činjenice nego na rješavanje problema i kritičko razmišljanje, što se traži na višim razinama", rekla je Divjak.

Konačni rezultati državne mature pokazali su da ove godine jedan ili više ispita nije položilo 649 učenika gimnazija, što je 5,2 posto ukupnog broja gimnazijalaca koji su pristupili maturi.

Divjak je komentirala i tijek edukacije učitelja za eksperimentalni program koji kreće od jeseni, za koji kaže da ide po planu.

"U ovom trenutku je preko 6000 učitelja suradnika u edukaciji, te osim onog online dijela koji je trajao 60 do 80 sati nastave, još traju mentorske posjete školama. Pripremljeni su i takozvani metodički priručnici za nastavnike, kao i eksperimentalni udžbenici", rekla je. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene