Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SPECIJAL NOVE TV - IZBORI 2017.

Mislav Bago: "Na listama je bilo više od 40 posto žena. Točnije, 41 posto. A onda prava prevara!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nedjelju u 19 sati zatvorena su birališta nakon što su glasači mogli birati kandidate na lokalnim izborima. U 20 sati DIP je objavio privremene rezultate izbora.

Lokalni izbori su iza nas. Donosimo razvoj događanja tijekom izbornog dana zaključno s objavom prvih procjena rezultata.

Pročitajte i ovo Ilustracija zaostajemo za prosjekom Objavljeni su podaci o BDP-u, izjednačeni smo s Mađarskom i na začelju smo EU-a Ris na području Parka prirode Učka Lijepo iznenađenje U Parku prirode Učka snimljena je rijetka "velika zvijer": Ova divlja životinja na tom području nije viđena desetljećima

19:10 - "Zakonodavac je odlučio što više žene uključiti u politiku. Pa je zakonom natjerao stranke i koalicije da imaju na listama najmanje 40 posto žena. I uistinu, na listama ih je bilo više od 40 posto. Točnije, 41 posto. A onda prava prevara. Prema ženama, naravno. Samo je 15 posto žena bilo nositeljicama kandidacijskih lista u županijama, gradovima i općinama. Malo bolje su prošle kao zamjenice župana, gradonačelnika i općinskih načelnika - ukupno njih 29 posto. A od 836 članova Skupštine grada Zagrba izabrano je samo 243 žena ili 27 posto. A sve dok ne uspiju prigrabiti 40 posto vlasti, njihove muške kolege plaćat će zbog nepoštivanja ženskih kvota u državni proračun milijune. Ove godine uplatit će zato 9,2 milijuna kuna", rekao je Mislav Bago.

19:00 - Prve procjene rezultata lokalnih izbora na temelju izlaznih anketa portal Dnevnik.hr objavio je točno u 19 sati, a pokazalo se kako je po rezultatima tih anketa u tijeku velika borba u dva grada - Zagrebu i Splitu.

18:53 - Reporteka Martina Bolšec Oblak javila se iz Varaždina. "U Varaždinu je osnovni problem zbrinjavanja otpada. Na ulazu u Varaždin otpad se gomila. Izlaznost je bila manja na razini cijele županije. Sa zaposlenošću su ovdje zadovoljni, ali ne i saprosječnom plaćom."

18:52 - Reporter Mario Jurič javio se iz Knina. "Posao, posao i samo posao... Kninjani žele rješenje za iseljavanje. U Kninu je bilo napeto. Ovdje je poprište najnapetije bitke u cijeloj Hrvatskoj."

18:49 - Reporterka Paula Klaić Saulačić javila se iz Metkovića. "Najveći problem je nezaposlenost - 1700 ljudi nezaposleno, a u Metkoviću živi oko 17 tisuća ljudi. To je grad mladih. Građanima ovdje trebaju investicije. Bilo je puno obećanja. Metkovčani očekuju da se napokon počne ispunjavati ono što im se obećalo", izvijestila je Klaić Saulačić.

18:45 - Reporter Petar Pereža nalazi se u DIP-u gdje je razgovarao s potpredsjednicom DIP-a Vesnom Fabijančić Križanić.

Pitali smo je jesmo li u pravu kad kažemo da su današnji izbori bonaca?

"Možemo tako reći. Drugi krug je bio miran. Manje je prijava nego na 2013. godine u drugom krugu izbora. Gong je izdao priopćenje o nepravilnostima. Voljela bih istaknuti da svaka prijava nije ujedno i nepravilnost. Mi smo utvrdili da jedino što bi mogla biti nepravilnost je fotografiranje glasačkog listića u Gospiću. Nije predviđena kazna za fotografiranje. To je siva zona. Kazne nema, ali su birački odbori dobili naputak da upozore da se to ne čini jer može biti u sivoj koruptivnoj zoni, a narušava i tajnost glasanja koje je zajamčeno Ustavom", rekla je potpredsjednica DIP-a, Vesna Fabijančić Križanić te dodala kako je kršenja financiranja izbora sve manje.

18:28 - Reporterka Marina Bešić Đukarić javila se iz Osijeka te rekla kako je ova kampanja prošla bez većih optužbi. Teme koje su dominirale su mladi i razvoj. BDP je ovdje 20-ak posto niži od hrvatskog prosjeka.

18:26 - Reporter Marko Balen javio se iz Rijeke te kazao kako je problem Rijeke pad zaposlenosti i gubitak radnih mjesta, kojih je zadnjih godina nestalo gotovo dvije tisuće. To je bilo i u fokusu interesa građana, kao i vrtići, skupi stanovi te niz drugih problema.

18:23 - Reporter Mario Jurič iz Splita javlja kako je izlaznost i ondje loša, te da se "čini kako su građani danas umjesto na biračka mjesta otišli na plažu".

18:21 - U Gradu Zagrebu je, kako javlja reporterka Nove TV Josipa Krajinović, svaki glas važan, ali i ovdje je odaziv manji no što je bio u prvom krugu. Hoće li i kako to utjecati na konačni rezultat, ostaje da se vidi nakon prebrojavanja glasova.

18:17 - Politički analitičar Tihomir Cipek kazao je kako ćemo ove izbore pamtiti po sjeni prijevremenih parlamentarnih izbora te po Agrokoru. Upitan je li ovo bila zapravo generalna proba za parlamentarne izbore kazao je da ćemo to tek vidjeti.

18:12 - Odaziv na biralištima u drugom krugu najmanji je u zadnjih osam godina, nešto manje od 700 tisuća birača, kazao je u specijalu Nove TV Mislav Bago. U Gradu Zagrebu do 16:30 izašlo je tek nešto više od 180.000 birača.

17:06 - Reporter Nove TV Petar Pereža javio se iz sjedišta DIP-a te kazao kako je zabilježena rekordna izlaznost u Ličko-senjskoj županiji i Gradu Gospiću, gdje je izašlo više od polovice upisanih birača. Najslabija je pak izlaznost bila u Vukovarsko-sreijemskoj te Osječko-baranjskoj županiji, 21,73 odnosno 22,89 posto.

U Zagrebu je glasovalo 28,9 posto birača, u Splitu 26,7 posto, u Osijeku 23,6 posto te u Rijeci 20,9 posto. Metković bilježi visok odaziv, čak 49,9 posto.

16:54 - Odaziv birača na razini države do 16:30 sati bio je 27,45 posto, što je znatno lošije no u prvom krugu, kad je na izbore do tog vremena izašlo 35,15 posto birača. Odskaču samo Zadarska, Ličko-senjska i Krapinsko-zagorska županija, u kojima je izlaznost nešto veća no u prvom krugu.

11:57 - Odaziv birača do 11:30 sati je 14,81 posto. Na prvom krugu u istom razdoblju na izbore je izašlo 15,89 posto birača, objavio je DIP.

Najveći odaziv bio je u Ličko-senjskoj županiji – 26,55 posto (u prvom krugu u isto vrijeme 21,94 posto), a najmanji u Vukovarsko-srijemskoj županiji – 12,05 posto ( prvom krugu u isto vrijeme 15,20 posto).

Najmanji je odaziv u prvom krugu bio u Požeško-slavonskoj županiji (11,98 posto), a najveća razlika između izlaska u prvom i drugom krugu je u Zadarskoj županiji. Prije dva tjedna ondje je na birališta do 11:30 sati izašlo 15,83 posto birača, a danas u isto vrijeme 23,65 posto, što je 7,82 posto više birača.

11:34 - Glasovanje je u tijeku, a uskoro se očekuju i prvi podaci o izlaznosti.

 

11:00 - Niti jedno županijsko izborno povjerenstvo nije dojavilo da na njegovu području ima eventualnih problema u drugom krugu lokalnih izbora koji je u nedjelju ujutro počeo na gotovo 4500 biračkih mjesta.

Devetnaest od 21 izbornog povjerenstva potvrdilo nam je da su na njihovu području otvorena sva biračka mjesta, za dva još čekamo potvrdu, no vjerujem da je i tamo sve u redu, jer u suprotnom već bi dobili dojave o problemima, rekla je u nedjelju nešto iza 8 sati ujutro potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ana Lovrin.

8:00 - Lokalna izvršna vlast bira se na četiri godine, pravo biranja ima 2 milijuna 791 tisuća birača. Na lokalnim izborima biraju hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište na području jedinice za čija se tijela izbori provode. Birači, dakle, ne mogu glasovati izvan mjesta prebivališta, niti se glasuje u inozemstvu. Državno izborno povjerenstvo (DIP) poziva birače da izađu na birališta, poslodavce koji u nedjelju rade, da zaposlenicima to omoguće.

"Izborno pravo je i pravo i obveza, to je izuzetno važno na lokalnim izborima, jer se osnovni problemi građana rješavaju na lokalnim razinama", ističe potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić Križanić.

Za glasovanje treba vrlo malo vremena i mislim da bi svaki poslodavac trebao svom zaposleniku koji u nedjelju radi omogućiti da ostvari svoje ustavno pravo, poručuje.

Kako ispravno glasovati?

Nedjeljni će izbori za birače biti nešto jednostavniji nego u prvom krugu, bit će manje glasačkih listića i manje kandidata, na svakom listiću samo po dva, podsjeća Fabijančić Križanić. Ispravno se glasuje tako da se na glasačkom listiću zaokruži samo jedan redni broj ispred imena kandidata za načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika. Izabran će biti kandidat koji dobije veći broj glasova birača koji su glasovali. Dogodi li se da oba kandidata dobiju jednak broj glasova, održat će se treći krug.

DIP upozorava birače da ne fotografiraju listiće

Korištenje mobilnih telefona i fotografiranje glasačkih listića u protivnosti je s općim pravilima ponašanja na biračkom mjestu i pravilima izbornog postupka, upozorilo je Povjerenstvo posebno napominjući da bi fotografiranje listića moglo "podrazumijevati ponašanje koje je protivno izbornim načelima i zakonskim odredbama".
Prvi rezultati drugog kruga lokalnih izbora znat će se nešto ranije nego inače, već od 20 sati, a bit će dostupni na DIP-ovoj mrežnoj stranici.

DIP će u nedjelju u dva navrata, u podne i u 17 sati izvijestiti o odazivu birača.
Iako se drugi krug održava u znatno manje jedinica i na manje biračkih mjesta nego prvi, na provedbi izbora angažiran je velik broj ljudi, 50-ak tisuća. U biračkim odborima bit će ih gotovo 45 tisuća, a izbore će promatrati oko 7 tisuća promatrača. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene