Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sve kandidacijske i zbirne liste pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor župana, gradonačelnika i načelnika te za izbor lokalnih predstavničkih tijela od srijede su dostupne na jednom mjestu – mrežnim stranicama Državnog izbornog povjerenstva (DIP).


To znači da se za svaku od 576 jedinica mogu pogledati predlagatelji, kandidati, podaci o kandidatima, uspoređivati broj pristiglih kandidatura.

Vezani članci Prikupljanje potpisa, ilustracija (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Pazite što potpisujete: Građani prijavili da neki obrasci za prikupljanje potpisa ne sadrže ime kandidata Ana Lovrin (Foto: Filip Brala/PIXSELL) DIP izradio prijedlog izbornog zakona: "Čekamo ga kao zapeta puška, imamo sve pripremljeno"

Tako je, primjerice, za općinsko vijeće općine Bistra istaknut jedanak broj kandidacijskih listi – šest, kao i za skupštinu Vukovarsko-srijemske županije. Za vukovarskog župana četiri su kandidata, za načelnika Bistre tri.

Za zagrebačku Gradsku skupštinu, u kojoj je 51 'mjesto' natječe se čak 21 pravovaljana lista, osam je kandidata za gradonačelnika glavnog grada.

Za Split i Osijek devet gradonačelničkih kandidatura, za Zagreb osam, a za Rijeku sedam

Sedam kandidata za gradonačelnika ima Rijeka, osam je pravovaljanih listi za njeno gradsko vijeće. Na mjesto gradonačelnika Splita računa čak devet kandidata, mjesto u gradskom vijeću nastojat će izboriti čak 16 listi.

Jedna lista manje, dakle njih 15, natječe se za mjesto u osječkom gradskom vijeću, Grad na Dravi želi voditi čak devet kandidata.

Za gradsko vijeće Varaždina natječe se 13 lista, za prvog čovjeka grada sedam je pravovaljanih kandidatura. Jedan kandidat više, dakle, ukupno njih osam računa na mjesto gradonačelnika Šibenika, za čije se gradsko vijeće kandidiralo osam listi. (Hina)