Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon proglašenog stečaja

Ministar Horvat o Uljaniku: "Država je iskoristila sve legitimne metode kako bi zaštitila radnike"

Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr)
Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
U pulskom Uljaniku počeli su se dijeliti otkazi za više od 1100 radnika Uljanik brodogradilišta, društva nad kojim je prije tjedan dana proglašen stečaj. Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat tim povodom dao je izjavu za novinare.

Ministar gospodarstva Darko Horvat komentirao je otkaze koje će dobiti više od tisuću radnika Uljanika.

Pročitajte i ovo Boris Cerovac (Foto: Dnevnik.hr) GOTOVO MILIJARDU KUNA Preokret koji bi nas sve mogao skupo koštati: "Nažalost, to će platiti svi Hrvati... Ali to nije do nas u Uljaniku" Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Oštre kritike iz oporbe Ivan Sinčić: "Zbog nesposobnosti Plenkovića stvari se odugovlače, dok radnici Uljanika gladuju"

"U ovom trenutku proglašen je stečaj. Kineska delegacija nalazi se u Brodarskom institutu. To bi moglo biti dobro. U utorak ćemo napraviti koordinacijski sastanak na kojem ćemo pokušati doznati za što su zainteresirani", kazao je Horvat.

"Ako se sjećate prilikom zadnjeg posjeta bili su dan i pol u Uljaniku, nekoliko sati samo u 3. maju, ovo je kontinuitet gotovo iste ekipe, malo nižeg nivoa, i siguran sam da je prioritet tehničke prirode", pojasnio je.

Navodi i da je vlasniku nezavršenih brodova upućen dopis. "Uputili smo novi prijedlog u Luxembourg, nismo spremni plaćati sve kamate i davanja. Razgovaramo o cijeni postupaka završavanja broda", objasnio je ministar Horvat.

Država će platiti jamstva u iznosu od oko 10 milijardi kuna. "Država je iskoristila sve legitimne metode kako bi zaštitila Uljanik i danas radimo maksimalno, što je u okviru državne ingerencije za zaštitu radnika Uljanika", dodao je.

Nije htio komentirati puštanje na slobodu šestero osumnjičenih za nanošenje štete od 1,2 milijardi kuna Uljaniku i državnom proračunu.

Podsjetimo, radnici su podijeljeni u grupe po 30 u jednom satu radi lakšeg protoka i izbjegavanja gužve.

Po riječima predsjednika Jadranskog sindikata Borisa Cerovca, radnici mogu izabrati idu li odmah na burzu ili će odraditi mjesec dana otkaznog roka.

Istodobno, bivši predsjednik Uprave Uljanik grupe Gianni Rossanda, bivši članovi Uprave Marinko Brgić i Veljko Grbac, bivši predsjednik Uprave "3. maja" Maksimilijan Percan, bivši direktori Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić i Uljanik Brodogradilišta Silvan Kranjc u ponedjeljak izlaze iz istražnog zatvora.

Uz navedenu šestoricu, za nanošenje štete tim tvrtkama i državnom proračunu od 1,2 milijarde kuna, osumnjičeno je još osam osoba, kao i tvrtka Uljanik plovidba. Sve ih se zajedno sumnjiči za zloporabe u gospodarskom poslovanju i subvencijsku prijevaru u Uljaniku i 3. maju.

Aktualno Poduzetnicima će biti lakše: ''Napravit ćemo sustav koji omogućava međusobnu komunikaciju svih državnih baza'' +0 Ministar uprave Lovro Kušević (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatska Poduzetnicima će biti lakše: ''Napravit ćemo sustav koji omogućava međusobnu komunikaciju svih državnih baza'' 1/1 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene