Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr)
Predsjednik Živog zida Vilibor Sinčić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Čelnik Živog zida Ivan Sinčić ocijenio je u četvrtak da se premijer Andrej Plenković pokazao nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, a zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti problem Uljanika i 3. maja će se tjednima i mjesecima odugovlačiti, dok će radnici gladovati.


"Plenković je pokazao da je nesposoban riješiti problem hrvatske brodogradnje, pa tako i problem Uljanika i 3. maja. Zbog njegove neodlučnosti i nesposobnosti opet će se tjednima i mjesecima stvar odugovlačiti dok radnici gladuju i žive u neizvjesnosti svaki dan", rekao je Sinčić na konferenciji za novinare.

Vezani članci Radnici 3. maja u redu za hranu (Foto: Dnevnik.hr) Radnici 3. maja u redovima za hranu iz humanitarne donacije: "Došli smo do kraja" Ministar Darko Horvat (Foto: Pixsell, Patrik Macek) Ministar Horvat o Uljaniku: "Do 25. siječnja ćemo imati barem dva iskaza ozbiljnog partnerstva"

"To je nedopustivo, ovdje je potrebna državnička intervencija", poručio je Sinčić istaknuvši kako bi on, da je premijer, mijenjao Zakon o porijeklu imovine i provjerio imovinu cijele Uprave i Nadzornog odbora, ali i političara, prije svega lokalnih. "Treba pronaći taj novac i spasiti Uljanik i 3. maj, ali i cijelu hrvatsku brodogradnju koja je u teškom stanju jer je pokradena", ustvrdio je čelnik Živog zida.

Rekao je da 31 milijarda kuna, koja je uložena kroz nekoliko desetljeća u brodogradnju, nenamjenski potrošena. "Nema se što tu čekati nego odmah ispitati porijeklo imovine svih uključenih", poručio je. Smatra da je politika najodgovornija za propast brodogradilišta Uljanik i 3. maj te podsjeća da su CERN i Ministarstvo gospodarstva, a time i cijela Vlada, primali izvješća o provedenoj reviziji, koja su otkrila brojne nepravilnosti.

Politika je izvlačila novac, neka Horvat sam odstupi

"Politika je sama izvlačila novac, znali su kakvo je stanje, ali ipak su davali novac i činili kazneno djelo. Tolerirali su sve jer su očito od toga imali neke koristi i primili neku 'pinku' sa strane", kaže Sinčić. On ne vidi smisla u eventualnom dogovoru oporbe da se ide u opoziv ministra gospodarstva Darka Horvata, smatra da bi time samo gubili vrijeme na skupljanje potpisa. "Oni trebaju dati ostavke sami i odmah, nisu ni trebali doći na vlast. Neka Horvat sam odstupi", poručio je.

Branimir Bunjac podsjetio je kako država brzo i spremno intervenirala u Agrokor i brzo napisala "lex Agrokor", pa mu je neobično da Vladi za spas Uljanik grupe treba toliko vremena. Je li razlog to što se iz Agrokora mogao izvući novac, a s brodogradnjom se zapravo davno oprostilo? Je li postojao plan uništenja brodogradnje još od ulaska u EU? Ako se ne mogu spasiti Uljanik i 3. maj, što će biti s ostalim brodogradilištima, što će biti s Brodosplitom", zapitao je,

"Ovo je tek prvo poluvrijeme, ubrzo slijedi drugo poluvrijeme, nestat će cijela brodogradnja, ali i pozicija Hrvatske kao pomorske zemlje", poručio je Bunjac.

Miletić: Pokušaj gospodarske destabilizacije Istre

Predsjednik IDS-a Boris Miletić u četvrtak je optužio Vladu da svojim nečinjenjem vezano za pulsko brodogradilište Uljanik pokušava destabilizirati Istru, jedinu hrvatsku regiju koja se, ističe, uspjela oduprijeti štetnom utjecaju HDZ-a. "Akt nečinjenja i neodlučivanja Vlade po pitanju Uljanika je pokušaj gospodarske destabilizacije Istre, jedine regije u Hrvatskoj koja se uspjela oduprijeti štetnom utjecaju stranke HDZ-a", izjavio je Miletić novinarima upitan za komentar Vladine odluke da ne može prihvatiti predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za Uljanik i 3. maj.

Današnji dan, ustvrdio je, predstavlja presedan u radu Vlade čija je sjednica, tvrdi, kasnila kako bi se čula odluka Trgovačkog suda u Rijeci.

Mogli su angažirati vanjske stručnjake

"Vlada je neučinkovita, ne donosi odluke. Ukoliko nemaju znanja, a vidimo da ga nemaju, mogli su angažirati vanjske stručnjake. Premijer Andrej Plenković govori o tome kako mora brinuti o sredstvima poreznih obveznika, no ukoliko toliko brine o njima, onda je prije 17 mjeseci mogao odmah reagirati", istaknuo je Miletić i dodao kako tada ne bi došla jamstva na naplatu. "Tada pitanje Uljanika ne bi porezne obveznike koštalo niti jedne lipe, a danas govorimo o milijardama", ustvrdio je.

Tih 17 mjeseci, uvjeren je, bilo je apsolutno dovoljno vremena da se nakon odobrenja 'rescue aida' krene u restrukturiranje, da se Uljaniku kao i drugim hrvatskim brodogradilištima da šansa za restrukturiranje jer Uljanik je jedino hrvatsko brodogradilište koji nikad nije bio restrukturirano. "Govori se", ističe, "o 30 milijardi kuna, ali ne govori se o tome da je na Uljanik otpalo samo 12 posto tog iznosa, te da je više od deset milijardi otišlo u Brodosplit".

"To tada nije bio problem, kada se radi o Istri to je problem. Pitam se bi li Vlada na jednak način postupila kada bi se ovo brodogradilište nalazilo u Zadru, Šibeniku ili nekom drugom gradu gdje je HDZ na vlasti", upitao je Miletić.

Ovo je napad HDZ-ove Vlade na istarsko gospodarstvo

Tvrdi kako ovaj slučaj jasno govori da Vlada ne donosi odluke te da je ovo definitivno, s obzirom na značaj Uljanika za Istru, "napad HDZ-ove Vlade na istarsko gospodarstvo, kao jedine regije koja se oduprijela štetnom učinku HDZ-a u ovoj zemlji". Ustvrdivši kako svojim nečinjenjem i svakodnevnim odlaskom ljudi iz Uljanika Vlada potiho gura brodogradnju u stečaj, Miletić smatra da je ovoj zemlji potrebna industrijska proizvodnja jer se, kako je rekao "ne može živjeti samo od turizma".

Miletić upozorava kako je brodogradnja posljednja velika industrija koje se nijedna zemlja ne bi lako odrekla, ali da u Hrvatskoj "trenutno imamo rezultat nerada, nečinjenja, neodgovornosti i nečega što se doista nije smjelo ovoj zemlji dogoditi".

Ministar Horvat apsolutno treba podnijeti ostavku

Smatra da bi zbog svega ovoga ministar gospodarstva Darko Horvat trebao podnijeti ostavku. "Zaključite sami je li ugodno biti grobar jedne takve industrije kao što je brodogradnja. U slučaju Uljanika podijeljenost Vlade je nezapamćena, gdje pola ministara govori jedno, a druga polovica drugo. Odobravanjem sanacijskog kredita odnosno 'rescue aida' de facto je započeo program restrukturiranja koji je trebao omogućiti šest mjeseci poslovanja, znalo se da će nakon tih šest mjeseci, ukoliko se ne ide u program restrukturiranja, doći do poteškoća u isplati plaća", poručio je čelnik IDS-a.

Od DORH-a i policije zatražio je da svoj posao odrade do kraja, ističući da nijedan član uprave i nadzornih odbora, bivših i sadašnjih uprava, nije bio niti je član IDS-a.

Bernardić: 3. maj se mora spasiti

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u četvrtak je pozvao na zaustavljanje stečaja i pokretanje restrukturiranja Uljanik grupe, a za sadašnje stanje u brodogradnji prozvao je HDZ-ovu vladu koja, ističe, nema nikakvu ideju kako riješiti probleme Uljanika i 3. maja. "Naš je stav da je Uljanik moguće spasiti, a 3. maj se mora spasiti", poručio je Bernardić za N1 televiziju te istaknuo da je restrukturiranje rješenje za riječko i pulsko brodogradilište.

"Radnici žele raditi, ne žele stečaj. To se mora zaustaviti. Zemlja ide prema rasulu, oni nisu sposobni riješiti nijedan problem", kaže šef SDP-a koji je za situaciju u brodogradilištima optužio vladajući HDZ. Da je na njegovom mjestu SDP, program restrukturiranja već bi bio u Bruxellesu, uvjeren je Bernardić. "Od prve neisplaćene plaće prošlo je sedam mjeseci, oni nemaju ideju kako riješiti probleme. Stječe se dojam da spektakularnim uhićenjima pokušavaju skrenuti pozornost", rekao je šef SDP-a.

Posebno mu je nedopustiv slučaj da Vlada "netransparentno odabere partnera koji dva dana poslije tvrdi da država mora podmiriti dugove". "Dok je SDP bio na vlasti, proizvodili su se brodovi, sada se proizvode samo afere", ustvrdio je. S druge strane, HDZ je prozvao upravo SDP-ovu vladu da je pred kraj vladavine dala jamstvo Uljaniku koje je potrošeno nenamjenski. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju