Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PODUZETNIK STIPE LATKOVIĆ

Nastavlja se devastacija prekrasne dalmatinske uvale, a država unatoč brojnim prijavama ne čini ništa: ''Taj ping-pong između svih institucija traje 20 godina''

Nema konkurentnosti bez jake pravne države - čije se institucije sramotno ponašaju u slučaju devastacije predivne dalmatinske uvale Vruje, u blizini Brela. Unatoč brojnim prijavama, tužbama, pa i oduzetoj koncesiji, na što je uložena žalba, nitko nije mogao stati na kraj splitskom poduzetniku Stipi Latkoviću, koji je tamo izgradio vilu i počeo betonirati šumski put u vlasništvu države.

Ulazak u uvalu zatvoren je odlukom građevinske inspekcije, ali manja vozila u podnožju ne miruju. Načelnik općine Zadvarje, kojoj pripada manji dio uvale, priča o borbi Davida i Golijata - ili tamošnjeg poduzetnika Stipe Latkovića. Za njega tvrdi da u uvali gradi ilegalno. Posljednja akcija bilo je betoniranje zemljišta u vlasništvu Hrvatskih šuma.

''Svakodnevno može komunalni redar biti na terenu, ali očito gospodin radi po svom, a pravna država nema lijeka za određene ljude'', rekao je Ivan Krželj, načelnik općine Zadvarje za Dnevnik Nove TV reporterki Ivani Brkić Tomljenović.

Dao je iskaz i policiji. Zanimali su ih detalji probijanja puta.

Pročitajte i ovo Tomislav Debeljak dobili veliku pomoć države Više od pola tvrtki kćeri splitskog škvera u blokadi, neke klize u stečaj, a vlasnik škvera Debeljak poručuje: "To nije istina, riješit ćemo dugove"

Pročitajte i ovo Andrija Jarak Uhićenja u Zagrebu VIDEO Velika akcija USKOK-a: Ispitan prvoosumnjičeni, odvjetnik poručuje - "On cijele dane radi, javlja se na sto poziva dnevno"

''Niti je zatraženo niti je općina dala ikakvu suglasnost'', objašnjava Krželj na pitanje je li općina dala dozvolu.

Hrvatske šume u tri godine prijavile su ga čak četiri puta. Nijedan postupak nije pravomoćno okončan. Geodet je tek sad pregledao zemljište, izračun štete još traje. Iz inspektorata ne odgovaraju čeka li ga i kakva kazna.

''Siguran sam da će rješenje i odluke Državnog inspektora biti inicijalni triger za postupanje i uklanjanje onog što je izgrađeno bez potrebnih građevinskih dozvola'', poručio je ministar graditeljstva i državne imovine Darko Horvat.

Tome se nada i saborska zastupnica Marijana Puljak. I sama se obratila na adrese šest Ministarstava.

''Hrvatske šume i Hrvatske vode dizale su prijave, zvale inspekcije, upravo su i u tijeku procesi s Hrvatskim šumama - stalno su u zastoju i nastave se. Taj ping-pong između svih institucija traje 20 godina'', rekla je Puljak.

Puljak podsjeća na jake političke veze splitskog poduzetnika. Povezuje ga se s Ivom Josipovićem i Stipom Mesićem. Radio je i sa Zoranom Milanovićem, koji je prema Latkovićevu priznanju, bio njegov gost. Financirao mu je kampanju, a Milanović se pravdao da u tome nema ništa sporno.

''To je novac koji nije zarađen na betoniranju obale, nego na tvornicama obuće, dakle ne trgovačkim centrima, u tvornicama obuće u Šestanovcu i Vrgorcu. Opet bih to radio i opet bih da mi takav netko pomogne u kampanji, i to transparentno preko računa. Na to sam ponosan, a rijetko koristim riječ ponosan'', izjavio je Milanović.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istraga u tijeku Grobnica spremna: Ubio suprugu pa sebe u automobilu na parkiralištu mjesnog groblja u selu kod Đakova

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna vlasnici mogu tužiti Ministarstvo potvrdilo: Grad Zagreb građanima je ilegalno oduzeo zemljišta radi žičare

I bivša premijerka Jadranka Kosor bila je u uvali, ali za Dnevnik Nove TV demantira da je spavala u resortu.

''Da, bila sam jednom sat-dva na putu za kontinent. Dovezla se i odvezla. Nisam znala ni za kakvu gradnju, osobito bespravnu. Tada se apsolutno ništa nije gradilo. Mislim da je to bilo kad sam već bila u mirovini'', izjavila je Jadranka Kosor.

Latković na pitanja ne odgovara. Bez epiloga su i godinama brojne prijave, a bageri pravne države nikako da se upale. U ovom slučaju - gdje nema volje, nema ni načina. Iako zakoni postoje.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene