Policija i građevinska inspekcija stigli su jučer u Vruju kod Omiša. To je područje gdje poduzetnik Stipe Latković godinama gradi mimo zakona i propisa. Simbol je ovo sramotnog nečinjenja institucija ove države pred čijim se očima devastacija događa, dok se on s njima poigrava. Najnoviji slučaj je početak betoniranja puta na samom ulazu u uvalu, na zemljištu države.

Galerija


Prekrasna uvala Vruja između Omiša i Makarske godinama je predmet sporova i devastacije.

"Ono što vidim gore s magistrale je tragedija i jadno je to da se to gradi nakon toliko vremena, da se tome ne može stat na kraj", rekao je Ivo iz Piska.

Betonsko bujanje i gradnju u uvali godinama prati i aktivist Ivan Barišić.

"To je sve kompletno nezakonito. Tu smo prošli put snimali one bunkere. Sve je bez ikakve dozvole", rekao je.

Jučer je ondje ekipa Dnevnika Nove TV zatekla i policiju. Na samome ulazu u uvalu betoniran je dio državnog zemljišta gdje je ranije probijen put. Policija i građevinska inspekcija proveli su izvide, a na samome betoniranome dijelu ulaza u Vruju nalazi se i oznaka građevinske inspekcije.

Betonirani dio, inače u vlasništvu Hrvatskih šuma, samo je kap u moru problema. Iza svega stoji poduzetnik Stipe Latković, bliski kontakt bivših i sadašnjih vlasti koji su u njegovoj vili jeli i pili. Aktualnom predsjedniku Zoranu Milanoviću financirao je i kampanju.

"Ova se šteta ne može sanirati i ne može se dovesti u prvobitno stanje. Ovo je očigledni primjer kako sustav u državi ne funkcionira", rekao je Barišić.

Županija mu ukinula koncesiju, ali ništa nije okončano 

O novim aktivnostima u Vruji pitali smo Ministarstvo graditeljstva. Ono nas je uputilo na Državni inspektorat koji je poručio da provodi nadzor. Isto radi i Državno odvjetništvo.

"Državno odvjetništvo (...) je provelo izvide na način da smo ispitali inspektore građevinske inspekcije koji su obavili inspekcijski nadzor na licu mjesta kao i lučkog kapetana. U sklopu daljnjih provjera Građansko-upravni odjel ovog državnog odvjetništva zatražio je i očitovanje Hrvatskih šuma", stoji u odgovoru na upit Dnevnika Nove TV.

Severina Policija još istražuje okolnosti provale u Severinin stan, na svojoj koži to je doživjela i njezina kolegica: "Još danas me strah..."

Ante Ševo sa svojim učenicima Samoborski osmaši od svog su se mladog razrednika oprostili - velikim plakatom, a on im poručuje: "Siguran sam da ću to pamtiti vječno"

Županija mu je ranije ukinula koncesiju na pomorskom dobru, ali zbog žalbi ništa još nije okončano.

"Cijeli postupak je ponovljen pred lokalne izbore. Očekujemo u novom sazivu županijske skupštine ponavljanje iste odluke jer je upravni sud rekao da je mul izgrađen nelegalno", rekao je Stipe Čogelja, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije.

Ključna osoba, investitor Stipe Latković, jučer nije želio davati izjave. Oglušuje se i na zakone ove države, a ista ta država sve ovo godinama gleda, sluša i pravi se blesava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr