Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ocijena medija

'2010. naporna za slovensko-hrvatske odnose'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnose Slovenije i Hrvatske u 2010. godini diktirat će događaji vezani za arbitražu o granici, a može se očekivati da će i ova godina u tom smislu biti ‘naporna’, ocjena je koju u svom broju od nedjelje donosi ljubljansko ‘Delo’.

‘Nesumnjivo nas čeka još jedna naporna godina’, najava je vodećeg slovenskog dnevnika koji podsjeća da u Sloveniji još nije ratificiran arbitražni sporazum dvoje premijera i da će se Slovenci o njemu izjašnjavati na vjerojatnom referendumu. Uz to, podsjeća ‘Delo’, u Hrvatskoj su u tijeku predsjednički izbori, Sloveniju ove godine očekuju lokalni izbori, a sve to uvijek se odražava i na vanjskopolitičkom planu.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj

'Hrvatska ne ispunjava sve dijelove dogovora'

Što se tiče ‘nove’ privremene slovenske blokade triju hrvatskih pregovaračkih poglavlja s EU-om, riječ je, navodi list, o ‘starim’ pitanjima. Tako, navodi ‘Delo’, Slovenija otvaranje blokirana tri poglavlja vezuje uz ‘cjelovitu implementaciju’ sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS) jer Hrvatska ne ispunjava onaj njegov dio koji se odnosi na slovenska ribolovna prava uz obalu Istre. Nadalje, tvrdi list, Slovenija blokira otvaranje poglavlja o ribarstvu i ‘zbog slabih iskustava’ sa Zagrebom, budući da ne vjeruje da Hrvatska neće na Sloveniju primjenjivati suspenziju primjene ZERP-a.

Uz to, navodi ‘Delo’, Ljubljana zahtijeva da Hrvatska ‘ispuni svoje obveze’ glede nuklearke Krško, kad je riječ o njenoj budućoj razgradnji i pohranjivanju radionuklearnih otpadaka. U ovu godinu dvije su države, navodi list, prenijele i probleme vezane uz Novu Ljubljansku banku (NLB) budući da Slovenija i dalje tvrdi kako nema obveza prema hrvatskim štedišama te banke, ali ujedno traži da se toj banci u okviru liberalizacije bankarskog tržišta tijekom pristupanja EU-u ‘omogući slobodno poslovanje u Hrvatskoj’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene